Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rim: Brčić će odbiti izručenje Hrvatskoj, čeka se saslušanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik kapetana bojnog broda Ilije Brčića, koji je bio jedan od 30-tak optuženih časnika bivše JNA koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga

1991., najavio je kako će njegov klijent odbiti izručenje i da će podnijeti tužbu. Rimski će sud stoga, još jednom morati razmotriti hrvatski zahtjev za izručenjem.

Pročitajte i ovo Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega Slika nije dostupna Italija: Brčić odbio izručenje u Hrvatsku

Rimski odvjetnik kapetana bojnog broda Ilije Brčića, Francesco Romeo, izjavio je podgoričkim medijima da je "sud u Rimu potvrdio odluku o uhićenju Brčića i za utorak zakazao njegovo saslušanje", navodeći da je riječ o "rutinskoj proceduri kada je u pitanju tjeralica Interpola po nalogu druge zemlje".

"Određen je datum saslušanja Brčića pred sucem rimskoga suda, a to je utorak 13. studenoga. Tada će se imati priliku izjasniti prihvaća li nalog za izručenje Hrvatskoj", kazao je Romeo.

Brčićev odvjetnik najavio je, za podgorički dnevnik "Vijesti", kako će njegov klijent odbiti izručenje te da će on podnijeti tužbu, što znači da će rimski sud još jednom morati razmotriti zahtjev za izručenjem. Romeo je naglasio da će se u međuvremenu poduzeti sve da se Brčić brani sa slobode i da razdoblje do mogućeg izručenja provede izvan zatvora.

Brčića, aktivnog crnogorskog časnika, splitski je Županijski sud 1993. u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Brčić je bio jedan od 30-tak optuženih časnika bivše JNA koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine. U napadima s razarača Pula, čiji je bio zapovjednik, uništene su kuće i gospodarski objekti, no nije bilo stradalih.

Turčinović: Slučaj Brčić neće negativno utjecati na odnose Hrvatske i Crne Gore

Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović izjavio je da "slučaj Ilije Brčića neće negativno utjecati na odnose Hrvatske i Crne Gore" te da bi "postupak izručenja od talijanskih vlasti mogao trajati i tri mjeseca".

"Odnos Hrvatske i Crne Gore je takve vrste da bilo kakvi pojedinačni slučajevi, od običnog kriminala do ratnog zločina, neće uticati na odnose Podgorice i Zagreba", kazao je Turčinović podgoričkom dnevniku "Republika".

Turčinović je ocijenio da će čitav postupak oko Brčića vjerojatno potrajati još određeno vrijeme.

"Za prvi korak izručenja od talijanskih vlasti postupak može trajati i do tri mjeseca i svaka dalja stepenica ima neke svoje rokove", kazao je Turčinović", dodajući kako će "u čitavom procesu hrvatsko pravosuđe, sasvim sigurno, korektno obaviti posao".

Ilija Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhićen je u nedjelju na aerodromu u Rimu na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koje ga terete za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".

Brčić je u Italiju otputovao službeno, kao član službenog državnog izaslanstva, koje je u posjetu Združenom zapovjedništvu NATO-a u Napulju.

Županijski sud u Splitu osudio ga je 14. rujna 1993. godine na 15 godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a presuda je postala pravomoćna 7. rujna 1994. godine, s obzirom da je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio prvostupanjsku presudu.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je protiv Brčića raspisana Interpolova tjeralica u ožujku 2001. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene