Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivisti tvrde suprotno

Rijeka pobijeljela od građevinskog otpada, a gradonačelnik poručuje: "Ružno ju je vidjeti, ali problem je isključivo estetski"

Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odlagalište građevinskog otpada (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Pazinčica, koja prolazi kroz Pazin u Istri, nakon obilne kiše koja je padala za vikend promijenila je boju.

Bijela voda sada prolazi tokom koji završava u pazinskoj jami. Stanovnici su zabrinuti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sanacija u tijeku Upozorenje stanovnicima Karlovca: U nekim četvrtima voda ispravna za piće, drugdje traje ispiranje Zagađenje troskom - 2 Sastali se politički oponenti Priča emitirana u "Pozivu" Dnevnika Nove TV podignula prašinu u Šibeniku: "Odobrena je nova analiza neovisnog instituta"

Nakon obilne kiše, koje je samo za vikend palo više od mjesečnoga prosjeka za veljaču oko 100 litara po metru četvornom - Pazinčica je promijenila boju.

„To je ekološki incident po meni“, rekao je Danijel iz Pazina.

„Nije baš ugodno to vidjeti jer institucije ne rade svoje posao kako treba“, komentirao je Viliams iz Pazina.

"Materijal nije štetan ni za ljude ni za životinje"

Iz komunalnog poduzeća koje je do travnja prošle godine gospodarilo odlagalištem građevinskog otpada kažu kako nema razloga za zabrinutost.

„O tom materijalu mogu reći da on nije štetan - biološki, kemijski ili s bilo koje strane i ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude i životinje u Pazinčici“, rezolutan je Dragan Šipraka, direktor „Usluge“ Pazin.

Šveđanin Beni, koji već devet godina živi uz Pazinčicu, ipak je zabrinut.

„Mislim da ova kamena prašina nije dobra, pogotovo ne u potoku, ni za ljude, ni za ribe i druge životinje“, komentira Beni.

"Estetski problem"

Pazinski gradonačelnik priznaje da je Pazinčicu i okolicu koja je ostala bijela nakon nedavne poplave ružno vidjeti, ali je problem isključivo - estetske prirode.

„Što se tiče samog inertnog materijala koji je ušao u Pazinčicu, prema svim nalazima kojima mi trenutno raspolažemo, on je i dalje inertan i neopasan za ljude i za prirodu“, rekao je Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina.

Ekološki aktivisti boje se da je ipak došlo do zagađenja jer je voda sa sobom ponijela građevinski otpad sa zatvorenog odlagališta.

„Je li to zbog loše izvedene izvedbe projekta ili zbog loše izvedenog samog odlagališta otpada, to je na nadležnim institucijama da utvrde“, zaključuje Toni Erfed iz inicijative „Naš potok“.

Do iduće kiše...

Na bivšem odlagalištu u tijeku su radovi na uređenju vodotoka pa se ovakve situacije uskoro ne bi trebale događati.

„U ovom trenutku situacija se smiruje, voda se ubrzano spušta i naše ekipe su na terenu“, rekao je Gordan Gašparović, voditelj VGO slivova Sjevernog Jadrana Hrvatskih voda.

Stanovnici Pazina moraju čekati iduću kišu koja bi s vegetacije uz tok trebala isprati tragove kamene prašine. I nadati se da će tok Pazinčice biti reguliran pa neće više biti ovakvih incidenata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene