Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug od 5,5 milijardi kuna

Enorman iznos na popisu dužnika Brodoplita sve je šokirao, potraživanje prijavio i sam Debeljak: Radnici gube vjeru i odlaze

Aktualno Galerija Brodosplit - 1 Brodosplit - 1 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit - 2 Brodosplit - 2 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit - 3 Brodosplit - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodosplit - 4 Galerija 1/4 >>
Pet i pol milijardi kuna vjerovnici potražuju od Brodosplita u postupku predstečaja. Popis dužnika objavio je Trgovački sud, a enorman iznos - sve je šokirao. Debeljakovu je Brodosplitu država dala više od milijarde i pol kuna poreznih obveznika, a Brodosplit joj danas duguje isto toliko. Apsurd je i da je vlasnik škvera Tomislav Debeljak prijavio kako mu Brodsplit duguje - ni manje ni više nego - milijardu kuna.

Nekoć partner, danas vjerovnik - utopljenik.

Pročitajte i ovo Brodosplit, ilustracija - 5 Donosi Dnevnik Nove TV Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva Pavle Matošić PRAZNE ŠKVERSKE HALE Očaj u nekadašnjem divu: "Škver je prazan, ljudi nisu dobili plaće, a počinje škola..."

Pulska tvrtka North Way bila je dugodišnji kooperant Brodosplita. Do prije dvije godine sve je bilo idealno, ali tada im splitski škver prestaje plaćati, ali i odgovarati na pozive.

Irina Krepkova, direktorica tvrtke North Way ističe kako im je već dvije godine Brodosplit dužan više od tri milijuna kuna.

Naglašava i da nisu htjeli ići na prisilnu naplatu, jer su htjeli postupiti ljudski. Kaže da su pisali, molili...ali ništa od njihova novca.

Njihovo poduzeća našlo se na listi vjerovnika koju je objavio Trgovački sud u Splitu. Ukupno 409 pravnih i fizičkih osoba od Brodosplita ukupno potražuje pet i pol milijardi kuna.

Krepkova kaže kako pokušavaju sve napraviti - kod odvjetnika su došli u zadnji tren, jer ih Brodosplit nije obavijestio o predstečaju. Imaju loše iskustvo s Uljanikom i više se nadaju da će dobiti novac.

Splitsko brodogralište duguje i državi, koja po tom pitanju ništa nije poduzimala. Gotovo milijardu i pol kuna potražuju Ministarstvo gospodarstva, financija i HBOR. Tu ni predstečaj neće pomoći, smatraju sindikati.

Pavle Matošić iz Sindikata Briodosplit kaže kako je, s obzirom na iznos od pet i po milijardi, mala šansa da će ta priča upaliti.

"Ja mislim da škver umire. To će se teško revitalizirati, ne vjerujem da je to moguće", zaključuje.

Vjeru su izgubili i radnici. Matošić kaže kako odlaze u druga poduzeća koja nemaju blokirane račune, isplaćuju im se pozajmice. Situacija je kaotična.

U moru tražbina, od ukupno 409 vjerovnika, je i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, koji je prijavio potraživanje od oko milijardu kuna, što kao fizička osoba, a dio kao vlasnik povezanih društava.

Takav potez financijski stručnjaci vide kao manevar za stjecanje pozicije u predstečajnoj nagodbi.

"To im omogućava povoljniju poziciju prilikom donošenja odluke o prihvaćanju plana koji se u predstečaju mora prezentirati od strane Uprave, a kojim se pozicionira i određuje status dužnika u predstečaju, odnosno mogućnost daljnjeg nastavka poslovanja, što i je osnovni cilj predstečaja", kazao je Davor Banović, sudski vještak za financije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene