Andrej Plenković i Vojko Obersnel
Andrej Plenković i Vojko Obersnel Foto: DNEVNIK.hr/Pixsell

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je premijeru na izjavu o vlasniku kafića ''Three Monkeys'' koji je kazao da u njegov objekt HDZ-ovci nisu dobrodošli.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel reagirao je na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je komentirao potez jednog riječkog ugostitelja, u čiji objekt ''HDZ-ovci nisu dobrodošli'', rekavši da je to diskriminacija i rasizam.

Obernsel mu je poručio da su se strasti u Rijeci nakon te objave smirile, a da premijer deset dana kasnije ponovno otvara tu temu.

Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Tri majmuna Vlasnik kafića odgovorio Plenkoviću: "E, pa ne volim vas, tlak mi je na milijardu! Neka se spusti na zemlju, nisam ja njegov podanik"

''Ovako oštru reakciju s Vaše strane ne pamtim otkad ste premijer! A podsjetit ću vas da je Rijeka prije samo nekoliko mjeseci u javnom prostoru trpjela poruke izrazite mržnje i nacionalne nesnošljivosti prema umjetniku koji je svojim umjetničkim radom obilježio povratak Rijeke iz ruku fašističke Italije u maticu Hrvatsku, te obilježio stradanje 2800 partizana u bitci za Rijeku.

Na direktne prijetnje koje je doživljavao na nacionalnoj osnovi, a o kojima su mediji izvijestili i fotografijama i tekstovima, niste reagirali. Niste imali tu potrebu.

Podsjetit ću vas također da niste zucnuli ni na okupljanje crnokošuljaša u Rijeci sljedećeg dana koji su hodali gradom s nagrđenom hrvatskom zastavom i pokušavali uništiti gradsku imovinu. Izgleda da vam je taj 'fašizam' prihvatljiv'', poručio je Obersnel. Premijera je podsjetio i da je tada dvoje njegovih ministara odbilo doći u Rijeku na potpisivanje ugovora.

Andrej Plenković Plenković dijelio lekcije novinarima, razljutio ga kafić u kojem HDZ-ovci nisu dobrodošli: "To je rasizam, na korak do fašizma. Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija"

''Nemojte, molim Vas, sada vapiti i urlati na temu 'fašizma riječkog ugostitelja' jer je svima u Rijeci do sada već posve jasno da je njegova poruka bila skroz neprimjeren izraz nemoći i revolta. Relevantna riječka politika je tu poruku ugostitelja osudila i za nas je priča o kafiću – završena'', kaže Obersnel.

Objasnio je po čemu se Riječani razlikuju od Andreja Plenkovića. Kaže da je upravo on taj koji nikada nije osudio prijetnje u Rijeci.

Prozvao i Bačića

Prozvao je i Branka Bačića za kojega tvrdi da je ''otvoreno komentirao da postavljanje umjetničke instalacije u Rijeci nije dovoljno žestoko osuđeno iako ono donosi oprečna stajališta''.

Gradonačelnik kaže da ne vidi kakav točno problem premijer ima s Rijekom, ali da mu na prozivke ne želi ostati dužan.

''Što da pomislimo u Rijeci osim da ste pozivali da se pred parlamentarne izbore namještaju afere i istražni procesi kako biste oblatili ovaj grad? Dosta je, gospodine Plenkoviću!

Rijeka je ponosna i ispravna. Pogrešna objava jednog ugostitelja na društvenim mrežama, koju je relevantna politika već osudila, svakako nije nešto za što se očekuje ovakva premijerova reakcija kakvu ste pokazali danas'', rekao je Obersnel i poručio da mu u Rijeci nema rasizma ni fašizma te da bi se, umjesto Rijekom, trebao baviti time što govori ljudi poput Branka Bačića.