Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVEČANOST U NSK-u

Plenković dijelio lekcije novinarima, razljutio ga kafić u kojem HDZ-ovci nisu dobrodošli: "To je rasizam, na korak do fašizma. Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija"

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakon svečanosti komentirao je aktualne političke događaje.

Premijer Plenković komentirao je nakon svečanosti u NSK-u aktualne političke događaje. Komentirao je, između ostaloga, i izbor za predsjednika Vrhovnog suda. 

"Čudno mi je da se otvorila ta tema. Državno sudbeno vijeće raspisalo je natječaj. Shvatio sam da predsjednik Milanović nije zadovoljan s ta tri kandidata. Ja s njim još nisam o tome razgovarao. Ne vidim uopće u čemu je problem. Ne vidim smisao neke drame na ovaj način, proceduralni. Pokušavam to shvatiti. Ne znam je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, moram to ispitati. Onaj tko hoće biti predsjednik Vrhovnog suda, ne vidim zašto se ne bi mogao javiti na natječaj. Ovo što predlaže predsjednik je protuzakonito i to je jasno i nekome tko nije pravnik i gledam je li to neka šira igra", izjavio je Plenković. 

"Vidjet ćemo, ima vremena. DSV raspisuje natječaj, predsjednik odabire kandidata, Sabor ga potvrđuje. U smislu soft uloge da, u smislu hard uloge ne", objasnio je Plenković ulogu Vlade. Kazao je da treba pronaći dobra rješenja i da se ovdje ne radi o licitacijama.

"Možemo ići u popuštanje mjera od 1. ožujka, ako..."

Komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. "Dinamika cijepljenja se ubrzava, a što se tiče mjera, ako okolnosti budu takve da možemo od 1. ožujka ići u daljnje popuštanje, ići ćemo, tu nema dileme, no moramo točno vidjeti što se zbiva", kazao je. 

Komentirao je i nagađanja o mogućem poništenju natječaja za novog ravnatelja Fonda za obnovu od potresa. U tom slučaju Damir Vanđelić bi kao njegov privremeni voditelj na toj poziciji mogao ostati do nakon lokalnih izbora. 

"Nije mi to poznato, ta nagađanja. Ja sam se toliko toga naslušao što je neistinito, da se ne obazirem na to. Teoretski, to je mogućnost, ali ne vidim zašto. Vidim da se perpetuira ta teza, koja je iritantna do te mjere da vam ne mogu opisati. Vanđelić je sam rekao da želi raditi do ljeta, ostalo su sve laži. Privremenost je njegov termin, ne naš. Ovo što ja govorim ne govorim zato što sam ja izmislio, već zato što je on to rekao. Nemojte to mene pitati", istaknuo je Plenković.

"Diskriminacija, rasizam, na korak do fašizma"

Komentirao je najavu zabrane ulaska u jedan kafić članovima HDZ-a. Radi se o kafiću Three Monkeys u Rijeci. Čudi ga, kako je rekao " ta degutantna količina dvostrukih kriterija". 

"Da je taj gospodin iz Tri majmuna rekao da u kafić ne mogu Srbi, Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci, digla bi se halabuka, da bi treštala Hrvatska. Ali kad su HDZ-ovci u pitanju, to je ništa. Čak se traže opravdanja. To nije šala. Pročitajte što ti ljudi govore. To je diskriminacija, rasizam. Što je iduće? Fašizam. To je bit." Novinarka ga je pitala je li to ipak neki oblik političke poruke, na što je Plenković novinarku upitao je li ona uopće pročitala taj članak? 

"Nemojte mi postavljati pitanja, ako ne znate o čemu se radi. Nemojte to raditi. To je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo. Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao", kazao je Plenković. 

Na pitanje zašto ovaj potez uspoređuje s fašizmom, Plenković je rekao: "Jeste vi pročitali to? Gospođo, ako niste pročitali, predlažem vam da pročitate. Ako niste pročitali, o tome ne možete sa mnom razgovarati. Ulazite u konverzaciju sa mnom, postavljate pitanja a da niste temeljito pročitali o čemu se ovdje radi", izjavio je premijer, koji se nije složio s novinarkom da je potez vlasnika kafića politička poruka. 

"Hrvatska dvostrukih kriterija"

"Mi se ovdje bavimo dotepencima, a što je s ovim?" upitao se Plenković, koji je kazao da bi se dignula halabuka da je riječ o SDP-ovcima. "Ne možete reagirati na nešto što je vaš stav na temelju neznanja", poručio je Plenković novinarki. 

"Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija. Imate kandidata HDZ-a, koji je 84. godište i koji doživljava napade protiv ćirilice jer je politički neugodan i opasan. I sad ga love na trik-pitanje. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? Što je tu problem. Ali dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce ćemo staviti ispod radara... To su ti dvostruki kriteriji.

A ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma, na korak do fašizma. Samo da na odijelo stavi zvijezdu. Puštate to kao da se ništa nije dogodilo. Ja sam pročitao o čemu se radi. Kakva politička poruka? Riječ je o politički nepismenoj osobi.

Niste pročitali, već ste površni i paušalni i isključivi. Nemojte se smijati, drugi put čitajte članak", poručio je Plenković novinarki koja ga je pitala o kafiću u Rijeci i zbog čega je to diskriminacija i rasizam. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene