Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da Hrvatska napušta strategiju države znanja, tako da je čekaju "godine stagnacije.


S najavljenim povećanjem za obrazovanje i znanost u prijedlogu državnog proračuna za 2008. neće se moći realizirati provedba pedagoškog standarda, nova zapošljavanja na Sveučilištu te razvoj novih škola i znanstvenih institucija, rekao je Ribić.

Vezani članci Kafić - 1 Tuže državu zbog mjera Stožera, spremni su ići i do EU suda za ljudska prava: "Ništa nisu napravili" Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna"

Prijedlog proračuna za 2008. je za 8,7 veći nego lanjski, no kako 75 posto proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odlazi na plaće, od tih 8,7 posto čak 6,1 posto odlazi na plaće, kazao je Ribić. Za sve drugo - nove investicije, pothvate, razvojne planove, obaveze po kolektivnim ugovorima te za podmirenje dugova po sudskim tužbama, ostaje 2,6 posto (298 milijuna kuna).

S takvim povećanjem ne može se govoriti o društvu znanja, rekao je Ribić istaknuvši kako se za znanost i obrazovanje izdvaja deset puta manje nego za poljoprivredu.

"Novci se bacaju na promašene poljoprivredne koncepte, dok
obrazovanje i znanost čeka stagnacija", ocjenjuje Ribić koji tvrdi da je visina subvencija u poljoprivredi u nas suprotna politici i praksi u EU.

Drži da hrvatska politika ide u krivom smjeru, jer proračun nije
razvojni već usmjeren samo na očuvanje stabilnosti. "Ovaj proračun ne govori o viziji gospodarskog razvitka, već je rezultat kompromisa političkih stranaka u Vladi, kompromisa na regionalnoj razini i socijalnog kompromisa", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju