Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ribić: 'Hrvatska napušta strategiju države znanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da Hrvatska napušta strategiju države znanja, tako da je čekaju "godine stagnacije.

S najavljenim povećanjem za obrazovanje i znanost u prijedlogu državnog proračuna za 2008. neće se moći realizirati provedba pedagoškog standarda, nova zapošljavanja na Sveučilištu te razvoj novih škola i znanstvenih institucija, rekao je Ribić.

Pročitajte i ovo Zgrada u Zadru - 2 NA POLUOTOKU Odluka koja je podigla popriličnu prašinu: Država daruje Crkvi zgradu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zadru Slika nije dostupna Gdje su danas bivši osvajači odličja na olimpijadama znanja?

Prijedlog proračuna za 2008. je za 8,7 veći nego lanjski, no kako 75 posto proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odlazi na plaće, od tih 8,7 posto čak 6,1 posto odlazi na plaće, kazao je Ribić. Za sve drugo - nove investicije, pothvate, razvojne planove, obaveze po kolektivnim ugovorima te za podmirenje dugova po sudskim tužbama, ostaje 2,6 posto (298 milijuna kuna).

S takvim povećanjem ne može se govoriti o društvu znanja, rekao je Ribić istaknuvši kako se za znanost i obrazovanje izdvaja deset puta manje nego za poljoprivredu.

"Novci se bacaju na promašene poljoprivredne koncepte, dok
obrazovanje i znanost čeka stagnacija", ocjenjuje Ribić koji tvrdi da je visina subvencija u poljoprivredi u nas suprotna politici i praksi u EU.

Drži da hrvatska politika ide u krivom smjeru, jer proračun nije
razvojni već usmjeren samo na očuvanje stabilnosti. "Ovaj proračun ne govori o viziji gospodarskog razvitka, već je rezultat kompromisa političkih stranaka u Vladi, kompromisa na regionalnoj razini i socijalnog kompromisa", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene