Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ribari burno reagiraju na Sporazum o pograničnom prometu i suradnji sa Slovenijom, kojim se slovenskim ribarima omogućava ribolov u hrvatskim vodama. Očekivano, ta je odluka je razljutila sve istarske ribare.


Da je Sporazum o pograničnom prometu i suradnji sa Slovenijom uvjet za zatvaranje poglavlja Ribarstvo mnogi nisu znali. Tako ni ribari. 'Informacija nam je stigla preko novinara, jako štura s pomanjkanjem jako bitnih elemenata', rekao je savudrijski ribar Danilo Latin.

Vezani članci Ilustracija Kabina se survala u ponor: U nesreći teretnog vlaka teže ozlijeđena jedna osoba Potres u Sloveniji Potres probudio Slovence, osjetio se i u Hrvatskoj: "Kao podzemna grmljavina". Par sati kasnije - novo podrhtavanje

'Ribari su ogorčeni. Najviše su ogorčeni zato što naši pregovarači i naša Vlada skriva te pregovore', rekao je Tonči Trevižan, predsjendik Ceha ribara Istre. A sve kako bi ispunila slovenske zahtjeve nakon višegodišnje blokade. Ribari se zato osjećaju prodano. 'Uvijek ispada da mi ribari moramo podnositi te ispaštati za njihove pogreške', rekao je Trevižan.

>> Ribari odblokirali šibenski kanal i najavili nove blokade

Ova odluka otežat će njihov ionako nepovoljan položaj na tržištu. 'Em se poklopila ta recesija u cijeloj Europi, ribe ima sve manje i manje i sad da nam drugi dolaze loviti u naše more', dodao je Trevižan. 'Lako možemo zaključiti da hrvatski građani postaju građani drugog reda u vlastitoj domovini', rekao je Danilo.

'Do sada nije bilo razumijevanja pa ga ne očekujemo ni sad'

S nestrpljenjem i obeshrabreni istarski ribari očekuju srijedu. Tada imaju zakazan sastanak u nadležnom ministarstvu. 'Do sada nikad nije bilo razumijevanja pa ne očekujemo ni sad', dodao je ribar Danilo. 'Poslije srijede, onda ćemo sazvati sastanak ribara cijele Istre pa neka dečki sami odluče koje ćemo sljedeće poteze poduzeti po tome', izjavio je Trevižan.

Sporazum bi trebao stupiti na snagu kada se odredi granična crta na moru. Odnosno kad arbitražni sud zaključi posao, a Hrvatska postane članicom Europske unije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju