Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ STRAHA OD KAZNE

Ribari nakon sastanka s ministrom: "Dobili smo odvjetnike iz Slovenije i rekli su nam da možemo dalje mirno ribariti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanku je uz ministra Dražena Bošnjakovića prisustvovalo 30-ak ribara, predsjednik Ceha ribara Istarske županije, načelnik Sektora za granicu, načelnik PU istarske i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Reporterka Nove TV Petra Fabian Kapov javila se za Dnevnik iz Umaga, gdje su se ribari sastali s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Danilo Latin kazao je uoči sastanka kako on i njegovi kolege ribari očekuju da "neće snositi osobne posljedice zbog stanja oko graničnog spora". Ribarima je, kako kažu, rečeno da se ne moraju brinuti oko kazni te da će to "300 posto biti sređeno".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravna služba na slovenskoj strani Pahor kritizira, ali u Vladi RH zadovoljni: "Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u hrvatsko-slovenski spor" Slika nije dostupna RIBARSKA ANALIZA PRESUDE Oglasili se i savudrijski ribari o odluci Arbitražnog suda: "Mislim da će doći do rata"

Sastanak s ribarima počeo je nešto iza 20:30 sati, a oni "osim što očekuju da se njihove kazne u potpunosti riješe, nadaju se da će večeras potpisati s Ministarstvom i punomoći kojima bi ih pravnici Ministarstva mogli zastupati i u njihovo ime pisati žalbe na sve one prekršajne naloge koje im je zadnjih dana slala slovenska policija. Time bi se, na neki način, riješio njihov problem, dobilo bi se na vremenu, oni bi mogli dalje prelaziti granicu i nesmetano raditi, budući da ribu izvoze van Hrvatske. Nakon sastanka točnije ćemo znati koje su garancije dobili hrvatski ribari", kazala je Fabian Kapov. uoči sastanka.

Sastanku je uz ministra prisustvovalo 30-ak ribara, predsjednik Ceha ribara Istarske županije, načelnik Sektora za granicu, načelnik PU istarske i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.  

Ribar Ezio Kocijančić po završetku sastanka kazao je okupljenim novinarima: "Dali su nam odvjetnika koji će nas zastupati, potpisali smo punomoći. Rekli su nam da možemo dalje ribariti kao i prije. Dobili smo advokata iz Slovenije, u ponedjeljak ide žalba."

Potom je pred novinare izašao i ministar Dražen Bošnjaković: "Došli smo vrlo konkretno, sukladno obećanjima osigurali smo daljnju pomoć i podnošenje žalbi na prekršajne naloge. Ribarima smo osigurali odvjetnički ured iz Ljubljane i oni su večeras potpisali punomoći". Na pitanje je li to samo privremeno rješenje, kazao je kako oni vjeruju u razgovore i pregovore, ali sada su "u fazi podnošenja žalbe".

Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Istarske županije, kazao je potom: "Nastavlja se suradnja, ne možemo kazati da ribari ne mogu biti zadovoljni. Prvi korak je žalba na cijeli postupak, a nakon toga ćemo vidjeti kako dalje. Bitno je da sada djelujemo za prvih 14 kazni, jer rok za žalbu istječe u utorak, pa one moraju ići uponedjeljak, da budemo u roku".

Bošnjaković je potom istaknuo da će biti otvoren i ustavnopravni postupak, zbog slovenske prijetnje da će onima koji ne plate kaznu biti zabranjen ulazak u zemlju, jer "takva kazna nije razmjerna prekršaju".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene