Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australski Vrhovni sud donio odluku

RH se može žaliti zbog izručenja kapetana Dragana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj se hrvatska vlada može žaliti na odluku saveznog suda koja je spriječila izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, osumnjičenog u Hrvatskoj zbog ratnih zločina, javljaju u petak australski mediji.

Hrvatska vlada, kojoj u ovom slučaju pomaže i australska vlada, smatra da je savezni sud pogriješio kada nije donio odluku o izručenju kapetana Dragana Hrvatskoj, te da takva odluka ima šire implikacije na sposobnosti Australije da progoni navodne počinitelje ratnih zločina. Hrvatska vlada je u svojoj žalbi također navela da je savezni sud bio u krivu kada je zaključio da Vasiljković, koji ima i australsko državljanstvo, neće imati pravedno suđenje pred hrvatskim sudovima zbog svojih političkih uvjerenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel Srbima Dragana Vasiljkovića Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi Slika nije dostupna MVPEI priopćilo O žalbi na neizručenje Vasiljkovića krajem ožujka ili početkom travnja

Vasiljkovićev odvjetnik Bret Walker kazao je Vrhovnom sudu da se hrvatska žalba temelji na 'apstraktnom konceptu', navode australski mediji. Suci Vrhovnog suda Kenneth Hayne, Dyson Heydon i William Gummow dali su hrvatskoj vladi posebnu dozvolu da uloži žalbu Vrhovnom sudu u Canberri. Datum za žalbeno ročište bit će određen naknadno. Prema australskom zakonu o izručenju, optužena osoba može biti isključena iz ekstradicije ako se smatra da u zemlji u koju se izručuje neće imati pošteno suđenje 'zbog njegovih ili njezinih osobnih sloboda, zbog vjere, religije, nacionalnosti ili političkih opcija'.

Australski savezni sud je u rujnu zaključio da Vasiljković zbog svojih političkih uvjerenja neće imati pošteno suđenje u Hrvatskoj. Hrvatska vlada će pred australskim Vrhovnim sudom dokazivati da je takva odluka pogrešna. Dragan Vasiljković bio je zapovjednik paravojnih srpskih snaga poznatih kao 'crvene beretke' tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo te koristi ime Daniel Snedden, uhićen je 20. siječnja 2006. u Australiji na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne srpske postrojbe ratno djelovao protivno Ženevskoj konvenciji. Optužen je da je u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene