Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više diplomata skiciralo je 'Presseu' jednu vrstu 'prikrivenog monitoringa' Komisije.


On ne predviđa prave sankcije, piše danas austrijski dnevni list Die Presse u članku pod naslovom 'Hrvatska u završnici' i podnaslovom 'Proširenje EU-a: Neke države članice traže produženi nadzor pravno-državnih reformi'.

Vezani članci Zoran Milanović - 4 Milanović: ''Nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska'' Gradilište Nekretnine u Hrvatskoj značajno poskupjele, ali nismo ni do koljena nekim europskim zemljama

Isti izvor navodi da Francuska, Nizozemska i Velika Britanija, koje koče hrvatski put u Europsku uniju moraju priznati da se Hrvatsku mnogo strože provjerava od zemalja koje su prethodno ušle u ovu europsku integraciju, a što je, kako piše Die Presse posljedica 'neuspjelog prijema' Rumunjske i Bugarske u EU.

>> 'Hrvatskoj nije potreban monitoring, učinila je dovoljno'

List navodi da EU, s ciljem da izbjegne pogreške iz prošlosti, namjerava Hrvatsku nadzirati u razdoblju od završetka pristupnih pregovora predviđenog krajem lipnja ili početkom srpnja do njenog stvarnog ulaska u EU 2013. godine. Napominje kako je diplomatski krug neformalnog pregovaranja predstavnika 27 zemalja članica o Hrvatskoj, u kojem je sudjelovao i austrijski državni tajnik Wolfgang Waldner, završio u ponedjeljak navečer bez nekog 'opipljivog' rezultata. Kao razlog navodi raspravu u čijem se je središtu našlo pitanje kako jamčiti da 'Zagreb, koji se je s velikom revnošću primio posla, nakon što dobije zeleno svijetlo za ulazak u EU neće malaksati' u provedbi prihvaćenog zakonodavstva, posebice osjetljivog 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, uz moguće usporavanje ritma i intenziteta svojih reformskih napora.

Die Presse zaključuje kako se, uz sva još otvorena pitanja, u praksi treba također potvrditi  funkcionira li i kako uspostavljena škola za obrazovanje hrvatskih sudaca i državnih tužitelja i program njihovog osposobljavanja za europske uvjete. (VLM Agencija)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju