Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijski Press piše

'RH pod prikrivenim monitoringom, bez sankcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više diplomata skiciralo je 'Presseu' jednu vrstu 'prikrivenog monitoringa' Komisije.

On ne predviđa prave sankcije, piše danas austrijski dnevni list Die Presse u članku pod naslovom 'Hrvatska u završnici' i podnaslovom 'Proširenje EU-a: Neke države članice traže produženi nadzor pravno-državnih reformi'.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Isti izvor navodi da Francuska, Nizozemska i Velika Britanija, koje koče hrvatski put u Europsku uniju moraju priznati da se Hrvatsku mnogo strože provjerava od zemalja koje su prethodno ušle u ovu europsku integraciju, a što je, kako piše Die Presse posljedica 'neuspjelog prijema' Rumunjske i Bugarske u EU.

>> 'Hrvatskoj nije potreban monitoring, učinila je dovoljno'

List navodi da EU, s ciljem da izbjegne pogreške iz prošlosti, namjerava Hrvatsku nadzirati u razdoblju od završetka pristupnih pregovora predviđenog krajem lipnja ili početkom srpnja do njenog stvarnog ulaska u EU 2013. godine. Napominje kako je diplomatski krug neformalnog pregovaranja predstavnika 27 zemalja članica o Hrvatskoj, u kojem je sudjelovao i austrijski državni tajnik Wolfgang Waldner, završio u ponedjeljak navečer bez nekog 'opipljivog' rezultata. Kao razlog navodi raspravu u čijem se je središtu našlo pitanje kako jamčiti da 'Zagreb, koji se je s velikom revnošću primio posla, nakon što dobije zeleno svijetlo za ulazak u EU neće malaksati' u provedbi prihvaćenog zakonodavstva, posebice osjetljivog 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, uz moguće usporavanje ritma i intenziteta svojih reformskih napora.

Die Presse zaključuje kako se, uz sva još otvorena pitanja, u praksi treba također potvrditi  funkcionira li i kako uspostavljena škola za obrazovanje hrvatskih sudaca i državnih tužitelja i program njihovog osposobljavanja za europske uvjete. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene