Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angela Merkel:

'RH može u dogledno vrijeme u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u Bruxellesu da proširenje Europske unije na temelju Ugovora iz Nice nije moguće, a nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora Hrvatska može u dogledno vrijeme postati članicom.

'Trenutačna je situacija da u okviru Ugovora iz Nice ne možemo ulaziti u daljnje proširenje, zato mislimo da treba stupiti na snagu Lisabonski ugovor. Zatim vjerujemo da postoji perspektiva za Hrvatsku u dogledno vrijeme, ako se riješe pitanja koja treba riješiti', rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon završetka summita EU-a u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Slika nije dostupna Nakon Lisabonskog ugovora Schwarzenberg za prijam Albanije i Srbije u EU

Stranka kancelarke Merkel, Kršćansko demokratska unija, nedavno je prihvatila svoj izborni program za predstojeće izbore za Europski parlament u kojem se traži zaustavljanje proširenja na neko vrijeme dok Unija ne učvrsti svoje institucije, te da iznimka od toga može biti jedino Hrvatska. Kancelarka Merkel je rekla da i ostale zemlje jugoistočne Europe imaju europsku perspektivu kada ispune potrebne uvjete.

'Bez europske perspektive članstva bio bi mnogo teži daljnji miroljubivi razvoj zemalja jugoistične Europe. A kada tko ispuni uvjete za pridruživanje dobit će dopuštenje za daljnje napredovanje u procesu približavanja. Za to postoje vrlo jasne procedure, a Njemačka sigurno oko toga neće praviti probleme, ali će se zauzimati da se procedura poštuje', rekla je Merkel.

Na istoj konferenciji za novinare, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je kako 'nažalost za sada nisu uklonjene poteškoće oko granice između Hrvatske i Slovenije. Europljani se moraju zauzeti da ne dođe do dodatnih poteškoća u hrvatskom pristupnom procesu', istaknuo je. Steinmeier je istaknuo da europska perspektiva pridonosi stabilizaciji regije. 'Siguran sam da bi došlo do zaostajanja regije ako bismo tim zemljama oduzeli europsku perspektivu', rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene