Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300 milijuna kuna manje

Oštri rezovi i nikad manji proračun vojsci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki rezovi su pred hrvatskom vojskom koja će se, zbog nikad manjeg proračuna, morati odreći i nekih započetih projekata. Sve to čeka i novog šefa vojske, čiju sposobnost ni vladajući ni oporba danas u Saboru nisu doveli u pitanje. Ali su koalicijski partneri iz Domoljubne koalicije pred njim otvoreno progovorili o ideji koju zagovaraju - žele vratiti vojni rok.

General pukovnik Mirko Šundov preživio je vatreno krštenje i dao do znanja - s njim nema šale.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Hoćemo li kupiti nove borbene lovce ili odustati od zrakoplovstva - nije otkrio.
Želi nastaviti sve što je započeo njegov prethodnik. 'Potrudit ću se da za ovo bude financijskih sredstava', rekao je Šundov.

No, pred vojskom su oštri rezovi i - nikad manji proračun. U ovoj bi godini, neslužbeno doznajemo, trebali dobiti 3,8 milijardi kuna - što je oko 300 milijuna kuna manje nego lani.

O novcu ovisi i ideja koju otvoreno zagovaraju i partneri iz Domoljubne koalicije - ponovno uvođenje vojnog roka.

Novi ministar obrane, Josip Buljević, oprezan je po ovom pitanju. 'Ja to podržavam, samo se radi o tome koliko ćemo sredstava imati i kakvi su naši trenutni prioriteti', kaže ministar.

Odluku o ukidanju donijela je prije 8 godina HDZ-ova Vlada. Tko je htio držati pušku i graditi vojnu karijeru, mogao se prijaviti dobrovoljno. Od početnih 14 sve se svelo na 8 tjedana obuke. Troškovi su višestruki. Samo dnevni obrok jednog ročnika državu stoji 80 kuna. Gdje je tek oprema? A njih je na tisuće.

'Vojni rok, koliko ja znam, iziskuje velika novčana davanja. Ne, ja nisam za to', kaže Igor Dragovan, SDP-ov predsjednik Odbora za obranu.

Puno bolje prolazimo s američkim donacijama. Dobit ćemo 16 jurišnih helikoptera. Nisu novi, a i cijeli posao za Hrvatsku nije besplatan - oko 30 milijuna dolara platit ćemo naoružanje, obuku i prijevoz. Stižu do ljeta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene