Veliki rezovi su pred hrvatskom vojskom koja će se, zbog nikad manjeg proračuna, morati odreći i nekih započetih projekata. Sve to čeka i novog šefa vojske, čiju sposobnost ni vladajući ni oporba danas u Saboru nisu doveli u pitanje. Ali su koalicijski partneri iz Domoljubne koalicije pred njim otvoreno progovorili o ideji koju zagovaraju - žele vratiti vojni rok.


General pukovnik Mirko Šundov preživio je vatreno krštenje i dao do znanja - s njim nema šale.

Vezani članci Školska kantina - 1 U nekim školama poskupjet će užina, a možda i prijevoz: "Zbog toga će se povećati i cijena produženog boravka" Ilustracija Povijesni dan za Grčku: "Zatvara se ciklus koji je donio bol i podijelio društvo''

Hoćemo li kupiti nove borbene lovce ili odustati od zrakoplovstva - nije otkrio.
Želi nastaviti sve što je započeo njegov prethodnik. 'Potrudit ću se da za ovo bude financijskih sredstava', rekao je Šundov.

No, pred vojskom su oštri rezovi i - nikad manji proračun. U ovoj bi godini, neslužbeno doznajemo, trebali dobiti 3,8 milijardi kuna - što je oko 300 milijuna kuna manje nego lani.

O novcu ovisi i ideja koju otvoreno zagovaraju i partneri iz Domoljubne koalicije - ponovno uvođenje vojnog roka.

Novi ministar obrane, Josip Buljević, oprezan je po ovom pitanju. 'Ja to podržavam, samo se radi o tome koliko ćemo sredstava imati i kakvi su naši trenutni prioriteti', kaže ministar.

Odluku o ukidanju donijela je prije 8 godina HDZ-ova Vlada. Tko je htio držati pušku i graditi vojnu karijeru, mogao se prijaviti dobrovoljno. Od početnih 14 sve se svelo na 8 tjedana obuke. Troškovi su višestruki. Samo dnevni obrok jednog ročnika državu stoji 80 kuna. Gdje je tek oprema? A njih je na tisuće.

'Vojni rok, koliko ja znam, iziskuje velika novčana davanja. Ne, ja nisam za to', kaže Igor Dragovan, SDP-ov predsjednik Odbora za obranu.

Puno bolje prolazimo s američkim donacijama. Dobit ćemo 16 jurišnih helikoptera. Nisu novi, a i cijeli posao za Hrvatsku nije besplatan - oko 30 milijuna dolara platit ćemo naoružanje, obuku i prijevoz. Stižu do ljeta.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju