Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reporterka Provjerenog, Maja Medaković, osvojila je nagradu za novinarski rad koji promiče vrijednosti obrazovanja. Dodijeljena joj je za priču o maturanticama iz doma za nezbrinutu djecu koje se pripremaju za državnu maturu. Majina priča pokazala je apsurd sustava koji djecu iz doma ostavlja bez odgovarajuće potpore ako ne uspiju upisati fakultet.


Priča o Tei, Matildi i Daniri, maturanticama iz doma za nezbrinutu djecu koje se pripremaju za državnu maturu, zaslužila je nagradu zbog doprinosa promicanju vrijednosti obrazovanja. Tako su odlučile obrazovne ustanove koje su sudjelovale u glasanju za nagradu koju dodjeljuje udruga Pragma. Nagrađenu priču je pripremila je reporterka Maja Medaković za emisiju informativnog programa Nove TV Provjereno.

Vezani članci Ivana Paradižković s HGSS-ovcima Avantura života Ivane Paradžiković: Pozvala HGSS pa ju spasila ista žena koja je njezinoj obitelj pomogla i prije gotovo 30 godina Ivana Paradžiković, Provjereno "Provjereno" dobitnik Večernjakove ruže, Ivana Paradžiković javila se uživo: "Srce mi je kao kuća, hvala!"

'Htjeli smo ukazati na apsurd sustava koji djecu iz doma ostavlja bez odgovarajuće potpore ako ne uspiju upisati fakultet, ali i na važnost obrazovanja. Obrazovanje je u slučaju ovih djevojaka sigurnost, izlaz u bolju budućnost i često jedino u što mogu položiti sve svoje nade. Oni se ne mogu pouzdati u mamu i tatu koji će biti tu ako zaškripi. Ono što su naučili u školi jedino je što sa sobom nose. Često se znamo s podsmijehom odnositi prema diplomama, prema znanju, jer živimo u uvjerenju da u današnje vrijeme to ionako ništa ne znači.

Vanja Margetić, novinar Dnevnika Nove TV, novinar godine po Izboru HAK-a

Ali nije tako i to jasno dokazuju i priče ovih triju djevojaka iz reportaže', rekla je Medaković. Reporterka Provjerenog poznata je po prilozima kojima ruši predrasude, uklanja stereotipe, ali i mijenja živote onih koji joj ispričaju svoju životnu priču. Tako je nedavno digla na noge cijelu Hrvatsku pričom o Matiji i Milanu, samohranom ocu i njegovom sinu koji ima samo jednu želju – da mu otac ima perilicu rublja.

Udruga Pragma nagradu dodjeljuje treću godinu za redom, a Medaković je nagrađena u kategoriji televizijskog priloga. Priznanje je podijelila s kolegicom Marijanom Kranjec s javne televizije. U kategoriji tiskanih i online medija nagradu je dobila novinarka Sandra Golemac iz Večernjeg lista, a u kategoriji radijskih priloga Ivana Sučić s Hrvatskog radija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook