Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rektor Bjeliš o Jovanoviću

'Hvala za brigu o plaći, ali puno vremena provodim na smanjivanju štete njegove politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas odlučila smanjiti plaće rektora i prorektora javnih sveučilišta za 25 do 30 posto i uskladiti ih s plaćama državnih dužnosnika. Ovu je odluku komentirao rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Nakon što je Vlada donijela odluku od smanjivanju plaće rektorima i prorektorima sveučilišta u Hrvatskoj, to je komentirao i rektor Aleksa Bjeliš. 'Zahvaljujem ministru što brine o mojoj plaći, ali dobar dio radnog vremena provodim na smanjivanju štete njegove politike', komentirao je Bjeliš smanjivanje plaće.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

>> 'Za 5 milijuna kuna zaposlit ćemo 25 znanstvenih novaka!'

'Ukupno će to smanjiti rashode za plaće u godišnjem iznosu od 5 milijuna kuna. Namjerno kažem da će to smanjiti rashode, a ne da će to značiti uštedu jer smatram da tih 5 milijuna kuna možemo iskoristiti za zapošljavanje znanstvenih novaka i docenata', rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, rektori i prorektori sveučilišta bili su do 2007. definirani kao državni dužnosnici te je koeficijent za obračun plaće rektora bio 5,27, što je bila razina državnih tajnika odnosno današnjeg pomoćnika ministra.

No, izmjenama tog zakona 2007. rektori su, zbog autonomije sveučilišta, zatražili i dobili da im se taj status zamijeni statusom javnih službenika.

Pritom su im ostala sva prava koja su imali kao državni dužnosnici, plus povećanja plaća na temelju raznih dodataka temeljem granskih ugovora, a koje državni dužnosnici nemaju, te su im plaće narasle potpuno nerazmjerno s plaćama i državnih dužnosnika i svih zaposlenih u visokom obrazovanju, naveo je ministar.

Objasnio je da se to dogodilo zbog toga što je nastao 'zrakoprazni prostor' jer je prethodna Vlada trebala donijeti uredbu kojom bi regulirala promijenjeni status rektora i prorektora, no to nije omogućavao Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

'Rektori i prorektori profitirali'

Stoga su rektori i prorektori profitirali na jedan način koji nije bio u potpunosti korektan, ustvrdio je Jovanović dodavši da su izmjene zakona, donesenima u srpnju, stvorene pretpostavke da se te plaće reguliraju. Došlo se do pomalo apsurdne situacije da su, dok je plaća državnim dužnosnicima pala, rektorima plaće porasle za 44 posto, ustvrdio je.

Primjerice, naveo je, plaće rektora najvećih sveučilišta, Osječkog ili Zagrebačkog, u bruto iznosu veće su od plaće predsjednika Republike, a plaće prorektora od plaće premijera. Današnjom odlukom te se plaće ponovno usklađuju s plaćama državnih dužnosnika te se plaće rektora spuštaju na razinu ministara, a prorektora na razinu pomoćnika ministra.

'S 47 tisuća kuna na 35,5 tisuća kuna'

To znači da će plaća rektora Zagrebačkog sveučilišta spustiti s 47 tisuća kuna na 35,5 tisuća kuna bruto, odnosno s 23 na 19 tisuća kuna neto. Prorektorima će plaće biti oko 14 tisuća kuna neto. Nakon sjednice Jovanović je rekao kako je riječ o smanjenju plaća od 25 do 30 posto te, na pitanje novinara, odbacio ocjene iz akademske zajednice da je današnja odluka rezultata sukoba njega s rektorima.

'Ne treba uopće govoriti na taj način', rekao je te ponovio kako se ušteda od 5 milijuna kuna može usmjeriti na zapošljavanje znanstvenih novaka i docenata. To je otprilike 25 mjesta godišnje, što znači da naredne četiri godine možemo riješiti 100 mladih znanstvenih novaka, naveo je Jovanović koji smatra da nije bilo u redu da rektori imaju plaću veću od premijera i predsjednika Republike. (I.Č./ I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene