Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje plaće rektorima i prorektorima

'Za 5 milijuna kuna zaposlit ćemo 25 znanstvenih novaka!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas odlučila o smanjivanju plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta. 'Ovime smanjujemo rashode u državnom proračunu u iznosu od 5 milijuna kuna godišnje! Te novce ćemo uložiti u znanstvene novake', rekao je Jovanović.

Na današnjoj sjednici Vlade  raspravljalo se o prijedlogu odluke o plaćama rektora i prorektora javnih sveučilišta. Rektori su bili definirani kao državni dužnosnici, a od 2007. godine kao javni službenici zbog čega im je temeljem kolektivnog ugovora plaća rasla, izvijestio je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

Na sjednici Vlade moglo se čuti kako im je od 2007. do 2013. plaća porasla za 44 posto. Plaća se sada za 37 rektora i prorektora usklađuje s plaćama državnih dužnosnika. 'Plaća rektora najvećih sveučilišta je sada veća od plaće predsjednika Josipovića' rekao je Jovanović te predlaže da se plaće rektora spuste na plaće kakve imaju ministri, a prorektora na plaće kakve imaju pomoćnici ministara.

'To smanjuje rashod u isplati plaća za 5 milijuna kuna. Za taj novac može se zaposliti 25 novih znanstvenih novaka ili docenata koji ispunjavaju uvijete', rekao je Jovanović.

Leasing društva

Na dnevnom redu bio je i prijedlog zakona o leasingu kojim se leasing društvima registriranima u državama članicama Europske unije koja će poslovati u Republici Hrvatskoj, neposredno ili putem podružnice, izjednačavaju uvjeti poslovanja s društvima registriranim u Hrvatskoj.

>> Evo što su Milanović i Miljenić napisali Bruxellesu

Prijedlogom zakona dodatno su razrađene odredbe vezane uz sustav upravljanja, a razrađen je i nadzor nad leasing društvima.

Ministar financija Slavko LInić rekao je kako u Hrvatskoj djeluje 25 leasing društva i oni imaju imovinu u vrijednosti 22,2 milijarde kuna, što je 16 posto ukupnog financijskog sektora. Stoga je važno, kaže Linić, dalje razvijati i jačati nadzor i kontrole.

Promjenom zakona proširuje se njihovo poslovanje. Tim bi se poslom mogle baviti i privatne osobe koje imaju imovinu i tu imovinu mogu staviti nekom drugom u funkciju. Novim zakonom omogućen je snažniji nadzor, da bi imali stabilnost u financijskom sektoru. Nakon članstva u EU i strane leasing kompanije mogu sudjelovati na hrvatskom tržištu.

'Leasing društvima dozvoliti da objekte vraćene iz leasinga daju u najam, zakup, što do sad nije bilo moguće', rekao je Linić.

'Zanimljivo je da Kosor želi promjeniti ovaj zakon'

Vlada nije prihvatila prijedlog Jadranke Kosor o izmjeni i dopuni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. 'To je princip koji je donesen na njezin prijedlog dok je bila premijerka, a sad ga želi mijenjati. Zanimljivo', rekao je premijer Zoran Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene