Idućih dana stiže nam novi toplinski val! Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje za jug Hrvatske, te za grad Zagreb, gdje bi trebalo biti najtoplije.


 A srpanjske vrućine udarile su po džepu građane - prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava građani su masovno uključivali svoje klima uređaje, te je oboren i ovogodišnji rekord u potrošnji struje.

Vezani članci Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Objavljeno koliko su kandidati za gradonačelnike potrošili za kampanju, neki prijavili simbolične iznose Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata''

I klima uređaji, u srpnju su radili non stop. Vidi se to i po oborenim rekordima u potrošnji električne energije. U zadnjem tjednu sedmog mjeseca, potrošnja struje narasla je za 5 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. Na računu za struju osjetio je to i Vinko.

'Poslijepodne je dosta gorilo, kad smo došli s posla, i tako, trebali smo dosta rashladiti, od 4 popodne do 8 navečer čak', priča Vinko Krištić.

Najviše klima uređaja radi na području Zagreba i duž jadranske obale. Ugostitelji, u jeku turističke sezone, klime u lokalima skoro pa ni ne gase.

Pune ruke posla ovih dana zato imaju i monteri klima uređaja. Ipak, građanima savjetuju - ne pretjerujte s niskim temperaturama.

'Prozračite stan ujutro ako morate prozračit, pripremite, zamračite ako ste na jugozapadnim stranama, pripremite prostor da bi mogli u njemu uživat. klima uređaje definitivno palite ranije', objašnjava serviser klima uređaja Miljenko Varjačić.

Klime u hrvatskoj najviše se pale između 12 i 14 sati, te navečer između 20 i 22 sata. U kolovozu se očekuje i veća potrošnja nego u sprnju.

'Danas nema objekta, da li je riječ o državnim institucijama, privatnim objektima, svi imaju ugrađene klime. Očekivanja su za kolovoz da će biti veća potrošnja električne energije nego lani, barem kako tvrde u hidrometeorološkom zavodu njihove prognoze', kaže Nada Kolega iz HOPS-a.

A u Zavodu prognoziraju i novi toplinski val. On stiže već krajem tjedna, a najviše se moraju paziti oni na području Dubrovnika, Splita i Zagreba. Građani se upozoravaju da se zaštite, a posebice su ugroženi kronični bolesnici, starije osobe, mala djeca te trudnice.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr