Idućih dana stiže nam novi toplinski val! Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje za jug Hrvatske, te za grad Zagreb, gdje bi trebalo biti najtoplije.


 A srpanjske vrućine udarile su po džepu građane - prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava građani su masovno uključivali svoje klima uređaje, te je oboren i ovogodišnji rekord u potrošnji struje.

Vezani članci Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Kao da nema koronakrize: Hrvati troše nemilice, osobna potrošnja porasla za čak pet milijardi kuna Problemi Petrinjaca u kontejnerima - 1 Petrinjci koji od potresa žive u kontejnerima nemaju dovoljno pitke vode: "Deset litara dobiješ za deset dana na ovoj vrućini. Svi su nas zaboravili''

I klima uređaji, u srpnju su radili non stop. Vidi se to i po oborenim rekordima u potrošnji električne energije. U zadnjem tjednu sedmog mjeseca, potrošnja struje narasla je za 5 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. Na računu za struju osjetio je to i Vinko.

'Poslijepodne je dosta gorilo, kad smo došli s posla, i tako, trebali smo dosta rashladiti, od 4 popodne do 8 navečer čak', priča Vinko Krištić.

Najviše klima uređaja radi na području Zagreba i duž jadranske obale. Ugostitelji, u jeku turističke sezone, klime u lokalima skoro pa ni ne gase.

Pune ruke posla ovih dana zato imaju i monteri klima uređaja. Ipak, građanima savjetuju - ne pretjerujte s niskim temperaturama.

'Prozračite stan ujutro ako morate prozračit, pripremite, zamračite ako ste na jugozapadnim stranama, pripremite prostor da bi mogli u njemu uživat. klima uređaje definitivno palite ranije', objašnjava serviser klima uređaja Miljenko Varjačić.

Klime u hrvatskoj najviše se pale između 12 i 14 sati, te navečer između 20 i 22 sata. U kolovozu se očekuje i veća potrošnja nego u sprnju.

'Danas nema objekta, da li je riječ o državnim institucijama, privatnim objektima, svi imaju ugrađene klime. Očekivanja su za kolovoz da će biti veća potrošnja električne energije nego lani, barem kako tvrde u hidrometeorološkom zavodu njihove prognoze', kaže Nada Kolega iz HOPS-a.

A u Zavodu prognoziraju i novi toplinski val. On stiže već krajem tjedna, a najviše se moraju paziti oni na području Dubrovnika, Splita i Zagreba. Građani se upozoravaju da se zaštite, a posebice su ugroženi kronični bolesnici, starije osobe, mala djeca te trudnice.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr