Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku sa Žbogarom i Jandrokovićem

Novi prijedlog rješenja hrvatsko-slovenskog spora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavio je u srijedu navečer Hrvatskoj i Sloveniji novi kompromisni prijedlog za rješenje pitanja graničnog spora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na koji bi obje strane trebale ubrzo odgovoriti, priopćeno je iz Rehnova ureda.

Priopćenje je poslano nakon završetka trojnog sastanka s hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Pročitajte i ovo Slovenski premijer Robert Golob Naklonjena desnici Slovenska policija upala u urede medijske kuće, opozicija bijesna: "Ovo je izravan i ozbiljan napad na neovisnost medija..." Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

'Komisija je predstavila novi kompromisni prijedlog. Održana je preliminarna rasprava o nacrtu. Obje strane analiziraju nacrt i ubrzo će odgovoriti na njeg', kaže se u priopćenju Rehnove glasnogovornice Krisztine Nagy. Nakon sastanka, koji je trajao više od tri sata, ni ministri Jandroković i Žbogar ni povjerenik Rehn nisu dali izjave.

U priopćenju se dodaje da se 'strane namjeravaju ponovno sastati sljedeći tjedan'.

Cilj Komisije odblokirati hrvatske pregovore

'Povjerenik Rehn će izvijestiti predsjedništvo EU-a o stanju pregovora. On će također konzultirati ministre vanjskih poslova EU-a na njihovu predstojećem sastanku u Češkoj 27. i 28. ožujka', stoji u priopćenju.

'Cilj Komisije je pomoći u rješavanju graničnog pitanja i usporedo s tim odblokirati hrvatske pristupne pregovore kako bi Hrvatska mogla ispuniti svoj vremenski cilj zaključivanja tehničkih pregovora do kraja 2009. godine', zaključuje se u priopćenju.

Ovo je treći trojni sastanak povjerenika Rehna s ministrima Jandrokovićem i Žbogarom, nakon što su Hrvatska i Slovenija načelno prihvatile Rehnovu inicijativu da se u rješavanje otvorenog graničnog pitanja, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija.

Obje zemlje se složile oko potpisivanja zajedničke izjave

Rehn je u srijedu prije trojnog sastanka rekao da su se obje zemlje složile oko mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave u kojoj bi se potvrdilo da nijedan dokument ili čin nastao nakon proglašenja njihove neovisnosti ne prejudicira međusobnu granicu. Prema Rehnu 'zajednička izjave da nijedan dokument ili čin nastao nakon 25. lipnja 1991. neće obvezivati nijednu zemlju u pristupnim pregovorima' predstavlja 'važnu mjeru izgradnje povjerenja i da je to jedan dio općeg procesa' u okviru europske pomoći na rješavanju toga otvorenog bilateralnog pitanja.

Povjerenik je rekao da će o rezultatima dosadašnjih razgovora s ministrima vanjskih poslova izvijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU-a, koji se u petak i subotu sastaju u Češkoj. To će biti prvi put da se hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu i slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora razgovora na ministarskoj razini.

'Izvijestit ću ministre vanjskih poslova o stanju pregovora, pretpostavljajući da večeras možemo postići napredak i onda od zemalja članica tražiti potporu za taj proces. Činjenica je da su zemlje članice i predsjedništvo EU-a zabrinuti zbog situacije i žele vidjeti rezultate iz ovoga procesa', rekao je Rehn, dodajući da će predložiti 'mobilizaciju zemalja članica da pruže daljnju potporu i ohrabrenje u traženju rješenja i kompromisa na europski način', rekao je skupini novinara s kojima je razgovarao o predstojećem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u češkom mjestu Hluboka na Vltavi koji je posvećen pitanjima proširenja i perspektivi zapadnog Balkana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene