Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn najavio otvoranje nekoliko poglavlja pregovora s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u Bruxellesu da pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju, najavljujući otvaranje pregovora u nekoliko poglavlja do kraja portugalskog predsjedništva, odnosno do kraja ove godine.

"Imamo dobar napredak s Hrvatskom i očekujem da će nekoliko poglavlja biti otvoreno tijekom portugalskog predsjedništva. Trenutačno radimo na nekoliko poglavlja koja bi trebala biti otvorena. Dakle, dok u Hrvatskoj traje predizborna kampanja, na europskom planu se posao nastavlja", izjavio je Rehn skupini novinarima, zamoljen da komentira stanje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska zatvorila nova dva poglavlja Bildt: Nemam objašnjenja za slovenske poteze Slika nije dostupna Zeleno svijetlo iz Bruxellesa Kosor: Ulazimo u završnicu pregovora s EU

Hrvatska je dosad otvorila ukupno 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju održat će se 15. listopada u Luxembourgu, kada bi trebalo biti otvoreno jedno ili dva poglavlja europske pravne stečevine.

Zasad je sigurno da će pregovori biti otvoreni u poglavlju Zaštita potrošača i zdravlja, a postoji mogućnost da se otvori i poglavlje Vanjski odnosi.

Nakon toga, predviđena je još jedna pristupna konferencija u prosincu na kraju portugalskog predsjedništva Europskom unijom.

Hrvatska je otvorila pristupne pregovore 3. listopada 2005., nakon čega je uslijedio postupak dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, što je preduvjet za otvaranje pregovora po pojedinim poglavljima. Taj je postupak trajao punih godinu dana.

Prvo poglavlje koje je otvoreno bilo je Znanost i istraživanje, 12. lipnja 2006., koje je isti dan i privremeno zatvoreno.

Tijekom pristupnog procesa sva se poglavlja zatvaraju privremeno, budući da se do zaključenja pregovora i potpisivanja pristupnog sporazuma, svako poglavlje teoretski može iznova otvoriti.

Nakon Znanosti i istraživanja uslijedilo je poglavlje Obrazovanje i kultura, 11. prosinca prošle godine, koje je također isti dan privremeno zatvoreno.

Deset dana kasnije, 21. prosinca, otvorena su tri poglavlja -
Carinska unija, Poduzetništvo i industrijska politika i Ekonomska i monetarna politika, a 29. ožujka 2007. otvoreno je šesto poglavlje - Pravo intelektualnog vlasništva.

Na pristupnoj konferenciji održanoj 26. lipnja ove godine otvoreno je šest novih poglavlja - Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Financijske usluge, Informacijsko društvo i mediji, Statistika i Financijska kontrola.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, s tim da se u dva poglavlja - Institucije i Ostala pitanja - ne pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene