Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Zanima vas što je to 'teksaška studija'? Saznajte OVDJE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko sociološko društvo reagiralo je na 'teksaško istraživanje' na koje se dosad nekoliko puta pozvala inicijativa 'U ime obitelji'. Kredibilitet studije je, kažu, upitan, a poteze inicijative nazivaju namjernim pokušajima manipulacije znanstvenim istraživanjima.

Željka Markić već se u nekoliko navrata pozvala na istraživanje Marka Regnerusa ''How Different Are the Adult Children of Parents Who Have Same-Sex Relationships? Findings from the New Family Structures Study', koje ona naziva 'teksaškom studijom' ili 'teksaški istraživanjem', a koje je, prema njenom objašnjenju, pokazalo da djeca odrasla u istospolnim obiteljima postižu lošije rezultate na različitim planovima od djece odrasle u heteroseksualnim obiteljima.

Pročitajte i ovo Milenko Bilić tvrde da su politički motivirani HDZ objavio video "razotkrivanja": "Sve što treba znati o tzv. prosvjedu svinjogojaca stalo je u ovih nekoliko sekundi" Maloljetnici i spolna zaštita - 5 Mladi i seks Istraživanje o seksualnom ponašanju mladih Hrvata otkrilo mnoge iznenađujuće promjene

Zbog iste studije, u debati Dnevnik.hr, prozvao ju je i Sandi Blagonić, član udruge 'Građani glasuju protiv', rekavši kako se ne može inicijativa 'U ime obitelji' pozivati na istraživanje koje je zbog neadekvatne znanstvene metodologije u znanstvenim krugovima odbačeno. Željka Markić replicirala je rekavši kako istraživanje jest znanstveno prihvaćeno te da je ono pokazalo da djeca koja odrastaju s roditeljima istog spola imaju puno nepovoljnije faktore odrastanja povezana s kasnijim samoubojstvima, korištenjem droga, promiskuitetom i cjelokupnom kvalitetom života.

Blagonić: Znate li da je 80 posto gay zajednice bilo žrtvom nasilja? Markić: To je propaganda koju zloupotrebljavate

Hrvatsko sociološko društvo reagiralo je na nastup Željke Markić u debati Dnevnik.hr, i u detalje pojasnilo o čemu se točno radi u 'teksaškom istraživanju'. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Hrvatsko sociološko društvo reagira, kao strukovna organizacija, na opetovano pozivanje Željke Markić na tzv. 'teksašku studiju', čiji je znanstveni kredibilitet upitan što je već u nekoliko navrata bilo pokazano, a zaključci koji se u njoj iznose nisu u skladu s prikupljenim podacima. Korištenjem te studije se pokušava dati znanstveni legitimitet tvrdnjama da je za djecu nepovoljno odrastanje u homoseksualnim obiteljima iako podaci na kojima je ona bazirana to ne pokazuju. S obzirom da je u javnosti više puta iznesena kritika te studije, njeno ponovno korištenje smatramo namjernim pokušajima manipulacije znanstvenim istraživanjima koja štete kako ugledu struke tako i točnom informiranju javnosti.

Pod 'teksaškom studijom' se zapravo krije rad Marka Regnerusa pod naslovom 'How Different Are the Adult Children of Parents Who Have Same-Sex Relationships? Findings from the New Family Structures Study', objavljen u časopisu Social Science Research. Regnerus tvrdi da njegovi podaci pokazuju kako djeca odrasla u istospolnim obiteljima postižu lošije rezultate na raznim socijalnim, emotivnim i relacijskim pokazateljima od djece odrasle u obiteljima s roditeljima različitog spola.

Međutim, Regnerus u svojoj studiji nije ispitivao djecu iz istospolnih obitelji kao što se tvrdi, već su većinu njegovog uzorka činila djeca iz neuspjelih heteroseksualnih brakova koja su vjerovala da je jedan od njihovih roditelja u nekom trenutku života imao barem jednu romantičnu vezu s osobom istog spola. U uzorku od 248 djece koje je Regnerus kategorizirao kao djecu iz istospolnih obitelji, samo je tek dvoje uistinu živjelo sa svojim homoseksualnim roditeljem i njegovim/njezinim istospolnim partnerom od rođenja do 18. godine. Dakle, 'teksaška studija' uopće nije ispitivala djecu odraslu i odgajanu u homoseksualnim obiteljima.

Regnerus je, dakle, djecu iz raspalih heteroseksualnih veza čiji su roditelji imali homoseksualno iskustvo uspoređivao s djecom koja su od rođenja do 18. godine živjela u stabilnim i netaknutim obiteljima i čiji su biološki roditelji još uvijek vjenčani. Različiti rezultati koji su favorizirali djecu odraslu u heteroseksualnim obiteljima su stoga posljedica manipuliranja uzorkom i podacima, a ne postojanjem eventualne razlike izmeñu heteroseksualnih i homoseksualnih obitelji.

Detaljna kritika Regnerusovog rada iznesena je u članku Gary J. Gatesa et al., 'Letter to the Editor and Advisory Editors of Social Science Research' (41 Social Science Research 1350 (2012)) koji je potpisalo preko stotinu znanstvenika iz područja društvenih znanosti.

Sam Regnerus je neke kritike priznao i pokušao na njih odgovoriti u članku 'Parental Same-Sex Relationships, Family Instability, and Subsequent Life Outcomes for Adult Children: Answering Critics of the New Family Structures Study with Additional Analyses' (1 Social Science Research 1367, 1369 (2012)), međutim na većinu njih, uključujući gore iznesene kritike, nije ponudio odgovore niti izmijenio znanstveno neutemeljene interpretacije podataka. Stoga se na temelju ovog istraživanja jedino može zaključiti da je za razvoj djece bitna stabilna obiteljska okolina.

Takav zaključak je u skladu s većinom socioloških i psiholoških istraživanja koja pokazuju da je obiteljska stabilnost, a ne seksualne preferencije roditelja ono što određuje razvoj djece i njihov uspjeh u budućem životu. Pregled istraživanja u posljednjih 25 godina pokazuje da djeca koja odrastaju u istospolnim obiteljima postižu jednake rezultate u svim područjima kao i djeca koja odrastaju u heteroseksualnim obiteljima. (Michael Lamb, 'Mothers, Fathers, Families, and Circumstances: Factors Affecting Children’s Adjustment', 16 Applied Developmental Science 98, 104 (2012).'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene