Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati nakon 100% obrađenih glasova

REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DIP je objavio nepotpune službene rezultate referenduma o braku.

Hrvatski građani su na prvom narodnom referendumu odlučivali o ustavnoj definiciji braka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o braku Željka Markić za Reuters: Sretna sam jer nijedna vlada neće moći legalizirati gay brakove Slika nije dostupna O referendumu 'U ime obitelji': Čestitamo Ustavnom sudu što su podnijeli sve pritiske!

Prema nepotpunim službenim rezultatima DIP-a, nakon 100% prebrojanih glasačkih listića, građani su se izjasnili 65,87 % ZA i 33,51 PROTIV.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva na birališta izašlo 37,90% birača. Najviše ih je glasovalo u Gradu Zagrebu 49,17%, a najmanje u Ličko-senjsko županiji 25,20%.

'48 milijuna kuna nepotrebno bačeno u vjetar'

U stožeru "protiv" nakon objave rezultata nije vladalo neko veliko razočaranje, već se raspravljalo se o slabom odazivu.

"Prva stvar koju očekujemo jest da se regulira područje referenduma... da se više nikada nemože dogoditi da jedna petina građana može promijeniti Ustav", rekla je Sandra Benčić iz stožera "protiv".

Rekla je da je pitanje u referendumu nepotrebno te da se 48 milijuna kuna bacilo u vjetar. Istaknula je kako je jedna petina građana uspjela nametnuti svoj svjetonazor svim građanima.

"Referendum je legalan i legitiman. Jasno je da se o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina ne može regulirati referendumom", istaknuo je Tihomir Cipek, gost komentator u studiju Nove TV.

ŽESTOKA KAMPANJA

Proteklih su se mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu je inicijativa "U ime obitelji" tvrdila da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok su predstavnici kampanje "Glasaj protiv" držali da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

PORUKA PREDSJEDNIKA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Monsinjor Želimir Puljić, pozvao je vjernike da se drže tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. S misnog slavlja nedaleko od Dubrovnika, poručio im je da se na referendumu opredijele 'ZA'. 'Digni svoj glas, brate i sestro, pred agresivnim ponašanjem rodne ideologije pa demokratski mirno i staloženo, svjesno uz pomoć pera i papira brani zdrave stavove kršćanske antropologije', kazao je Puljić.

GUŽVE U MOSTARU

U BiH je do 16 sati glasovalo 3.696 građana. Najviše ih je glasovalo u Mostaru, oko 2.900. Dok je u Hrvatskoj izlaznost na referendum o braku relativno niska, ispred hrvatskog konzulata u Mostaru cijelu nedjelju je gužva i redovi u kojima građani čekaju kako bi dali svoj glas. U Mostaru je inače registrirano najviše birača u dijaspori, njih čak 4.878. U BiH se inače glasa još u Sarajevu i Banja Luci, a ukupan broj birača s pravom glasa u BiH je 5289.

Hrvatski građani na prvom narodnom referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka, o čemu su se prošlih mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu inicijativa "U ime obitelji" tvrdi da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje "Glasaj protiv" drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

'ZA' ili 'PROTIV'

Na prvom narodnom referendumu je oko 3,8 milijuna birača na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu imalo priliku odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka, odnosno jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Podsjetimo, dvojbe oko toga hoće li uopće biti održan referendum prekinute su nakon što je sredinom studenog Ustavni sud utvrdio da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku. Inicijativa "U ime obitelji" pozdravila je tu odluku, dok su udruge čiji je prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ocijenjen neovlaštenim, ustvrdile da se time otvaraju vrata klerikalnoj kampanji.

PRIJAVLJENE BROJNE NEPRAVILNOSTI

Tijekom referendumskog dana u našu je redakciju stiglo i nekoliko mailova s nepravilnostima na pojedinim biračkim mjestima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene