Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Razgovori ministra poljoprivrede s Lactalisom su vatrogasna mjera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici HSS-a i HSLS-a zatražili su od Vlade da što skorije izradi i Saboru predloži strategiju zaštite prehrambeno-prerađivačke industrije, kojom bi se onemogućila daljnja rasprodaja tvrtki iz te strateške gospodarske grane.

Predsjednici dviju stranaka Josip Friščić i Đurđa Adlešić su, na konferenciji za novinare u središnjici HSS-a, ocijenili kako su razgovori ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s "Lactalisom", novim francuskim vlasnikom "Dukata", tek vatrogasna mjera.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak, predsjednik HSS-a U Samoboru HSS se okupio na Glavnoj skupštini stranke, Beljak poručio: "Pokazali smo jedinstvo koje je nužno pred izbore" PR Oglas Dukat nastavlja s najvećim pojedinačnim korporativnim projektom pošumljavanja, broj posađenih sadnica do kraja 2024. godine dosegnut će 40 tisuća

Iako je uvjeren da će takvi razgovori osigurati socijalnu klauzulu u ugovoru o prodaji "Dukata", Friščić smatra da zakonodavac unaprijed treba spriječiti rasprodaju strateških gospodarskih grana, kakva je mljekarska industrija.

Pozdravio je najavu iz Vlade da država neće prodavati svoj udio u "Podravki", te pozvao da se prekine privatizacija i drugih
prehrambeno-prerađivačkih tvrtki u vlasništvu države.

Založio se da se, uz prehrambenu industriju, od rasprodaje zaštite i elektroprivreda i vodoopskrba.

Adlešić je, pak, naglasila kako dvije stranke ne strahuju od novih stranih investitora, ali i da Vlada mora odrediti što se i pod kojim uvjetima može kupovati, kao i ciljeve privatizacije.

Zauzela se da se radnicima i kooperantima omogući stjecanje udjela u preostalim mljekarskim tvrtkama u državnom vlasništvu, te da se osmisle nove kreditne linije koje će dugoročno pospješiti proizvodnju mlijeka.

Istaknula je i potrebu donošenja strategije brendiranja, koja bi
malim proizvođačima osigurala konkurentnost na europskom tržištu.

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok istaknuo je važnost sudjelovanja lokalne samouprave u upravljanju strateškim resursima, a potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić još se jednom založio za osnivanje poljoprivredne komore.

Uvjeren je da je potrebu za osnivanjem takvog tijela najbolje
pokazala prodaja "Dukata" "Lactalisu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene