Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upad s mačetom

Ravnatelji žele zaštitare: "Čeka nas američki scenarij - u školama detektori, na fakultetima odredi specijalne policije"

Aktualno Galerija Sigurnost u školama - 1 Sigurnost u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost u školama - 2 Sigurnost u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost u školama - 3 Sigurnost u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost u školama - 4 Sigurnost u školama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sigurnost u školama - 5 Galerija 1/5 >>
Dan nakon što je u jedan razred zagrebačke Klasične gimnazije upao učenik druge škole prijeteći oružjem nalik mačeti ravnatelji traže veću zaštitu škola, dok osnivači tvrde da smo daleko od Amerike. Počinitelj je u pritvoru, a policija je pronašla mačetu dugu oko 50 centimetara.

Glavna tema u zagrebačkoj Križanićevoj je upad 18-godišnjaka naoružanog mačetom, no učenici se osjećaju sigurno. Potvrdili su to u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Amelom Čilić

Franka Marović, učenica XVI. gimnazije, ispričala je kako je upad izgledao. "Izlazila je profesorica, ravnateljica klasične gimnazije, i vikala je na tog jednog dečka, kojeg smo prvi put vidjele. Nešto joj je odbrusio, opsovao i kako je zapsovao, ona se zaderala da će zvati policiju i on je samo otrčao u drugom smjeru", ispričala se Franka.

Iako po medijima piše da je napadač ušao na jedan od stražnjih ulaza, Čilić u školi neslužbeno doznaje da je ušao na glavna vrata. Od danas je ondje dodatna procedura za sve koji ne pripadaju školi, a psiholozi od jučer razgovaraju s učenicima i profesorima. Ravnateljica Zdravka Martinčić-Jerčić roditeljima odgovara da je škola i dalje sigurna, no priznaje da ne bi imala ništa protiv kada bi u školi bio i zaštitar. 

Pročitajte i ovo Mačeta kojom je mladić prijetio u gimnaziji pretraženi stanovi Policija objavila detalje šokantnog incidenta u zagrebačkoj gimnaziji: Pronađena mačeta kojom je mladić prijetio učeniku

"Da, možda bi jedna službena osoba kao zaštitar, koji može u kriznoj situaciji brže intervenirati jer je na licu mjesta tu, davao jedan veći osjećaj sigurnosti", kaže ravnateljica.

Američki scenarij

A s njom se slaže i Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta, koji se profesionalno izgradio na temi poremećaja učeničkog ponašanja. Tvrdi da se ovo moglo očekivati, a jedina prevencija je odgoj. 

"Nažalost nas čeka američki scenarij, da će na sveučilištima biti poseban odred policije, specijalne policije, da ćemo u školama, osnovnim i srednjim školama, imati službene osobe, detektore i sve ostalo", kaže Opić.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Doznaje Domagoj Mikić Pozadina napada u Klasičnoj gimnaziji: "Došlo je do eskalacije ranijeg sukoba"

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da oni ne odlučuju o sigurnosti u školama, već je to procjena ravnatelja i osnivača. "Mi kao Ministarstvo nemamo ništa protiv, ali ne utječemo na to, samo nam je bitno i inzistiramo da škole budu sigurne", kaže Momir Karin, ravnatelj Uprave u Ministarstvu obrazovanja.

Pročitajte i ovo Tučnjava u školi NASTAVNIK JE SUSPENDIRAN Učenik i nastavnik potukli se zbog mobitela: "Dobar je čovjek, ali se iznervirao. Učenik ga je psovao, svašta mu je rekao"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, međutim, tvrdi da su škole sigurne. "S obzirom na ipak iskustva koja imamo u nekim europskim gradovima, a da ne govorim o američkim gradovima, zagrebačke škole su sigurne. Ovo je izolirani incident i drago mi je da je policija počinitelja našla u roku od nekoliko sati", rekao je Tomašević.

Osamnaestogodišnjak s mačetom sada je u policijskom pritvoru, čeka ga sud za mladež, a možda i isključenje iz škole.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene