Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI NA TERENU

Ravnatelji u brigama: Kako će organizirati besplatni obrok za svakog učenika? "Neke županije nemaju problema, ali najkritičnije nemaju ni kuhinje"

Aktualno Galerija Besplatni obroci u školama - 3 Besplatni obroci u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Besplatni obroci u školama - 2 Besplatni obroci u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Besplatni obroci u školama - 1 Besplatni obroci u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božo Pavičin, Ministarstvo obrazovanja Božo Pavičin, Ministarstvo obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr +5 Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića Galerija 1/10 >>
Premda su još uvijek školski praznici, dobar dio ravnatelja itekako ima briga. Kombiniraju kako će organizirati besplatni obrok za svakog učenika. Financira ih država, ali problema u školama ima - od prostornih preko materijalnih do onih kadrovskih. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

U riječkoj osnovnoj školi, OŠ Srdoči, koja ima 800 učenika - posljednjih dana sastanci. Tema su obroci za sve učenike. Osigurani su, ali izazova ima, prije svega prostornih.

"Mi sada imamo ručkove u produženom boravku gdje nam djeca zbog velikog broja djece jedu u tri navrata, tri grupe. Jednostavno, prostorni kapaciteti nisu nam takvi da mogu svi istovremeno jesti", rekao je Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči.

Nadaju se ipak da će uspjeti. I u Zagrebu će sva djeca dobiti obrok. Pitanje je hoće li biti topli ili hladni.

"Obroci koji će se nuditi školama ovisit će o mogućnostima pojedine škole", rekao je Luka Juraš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. A mogućnosti škola variraju.

"Neke županije uopće nemaju problema, osim možda nedostatka kuhara jer se sad povećava broj kuhara koji trebaju. Do najkritičnijih koji nemaju ni kuhinje, ni blagovaonice, ni kuhare", rekla je Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Te su škole u najvećem problemu. Najviše matičnih škola bez kuhinje, čak 77 posto, jest u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, potom slijedi Splitsko-dalmatinska s 56 posto.

"Dogovoreno je s osnivačem da će se u dogovoru sa ZJZ-om isporučivati hladni obroci za učenike škola dok se ne steknu infrastrukturni uvjeti", rekla je Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića u Dubrovniku.

"Osobito su kritični naši otoci, na kojima se neće moći dostavljati nužno u određeno vrijeme. Imate škole s manjim brojem učenika, 3, 4, 7 učenika, u koje se nekim dobavljačima ne isplati dostavljati mliječni obrok od 10 kuna", rekla je Mirosavljević.

U resornome ministarstvu kažu da školama neće slati nikakve detaljne upute.

"Država će osigurati 10 kuna po jednom obroku. Kakav obrok, na koji će ga način organizirati, sve su opcije na osnivačima škola", rekao je Božo Pavičin iz Ministarstva obrazovanja.

One koji imaju kuhinje uglavnom muči kapacitet blagovaonica i/ili nedostatak kuhara.

"U odnosu na normative broja zaposlenih i s obzirom na broj marendaša, mi ćemo iskazivati potrebe za dvije nove djelatnice u kuhinji" kaže Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči.

Ministarstvo kaže da se zahtjevi za zapošljavanje redom odobravaju. No postavlja se pitanje - kako privući kuhare u škole? Plaće su im oko 5, 5 i pol tisuća kuna.

"Škole zasad nisu imale većih problema. Nalaženje kuhara bio je manji problem, a sada će ti problemi više doći do izražaja. Siguran sam da će škole naći način da ih zaposle", kaže Pavičin. Dubrovački ravnatelji ne dijele optimizam.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Makedonije Sjeverna Makedonija Deset škola kroz jutro dobilo dojave o postavljenim bombama: Objekti su evakuirani te se vrši istraga

Pročitajte i ovo Ilustracija POTVRDIO MINISTAR Dobra vijest za roditelje učenika osnovnih škola: Država će financirati jednu bitnu stavku

"Najveći je problem naći kuhare, spremačice, odnosno tehničko osoblje jer većina radi u turizmu, gdje su primanja puno veća nego u prosvjeti", rekla je Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića u Dubrovniku.

Škole i vrtići ogledala su brige osnivača. Tako i ova situacija puno govori o tome koliko se, odnosno nije ulagalo.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič o ovoj je temi razgovarao s Maritom Guć, ravnateljicom OŠ Manuš i čelnicom županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

"Puno je tu problema, ali nije sporno da svi ravnatelji i obrazovni djelatnici žele u okviru tih 10 kuna svakom djetetu ponuditi obrok. No problema je puno i situacija na terenu je šarolika u cijeloj županiji. Danas smo se u Splitu nakon dosta žučne rasprave odlučili za model C, to su nažalost dostavljači izvana. No vjerujem da će se i to s vremenom promijeniti", rekla je ravnateljica.   

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene