Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različite formule, različiti izračuni

Rat za minimalac: Država primijenila formulu izračuna koja paše poslodavcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez očekivane povišice ostalo je 50 tisuća hrvatskih radnika koji primaju minimalac. Početkom mjeseca minimalac je trebao porasti za gotovo 250 kuna no država je odlučila da se minimalna plaća poveća za samo 50 kuna. Sindikati tvrde da su radnici prevareni.

Prepucavanje brojkama, izračuni i postoci tekstilnu radnicu Nadu Novitović ne zanimaju: želi očekivanih 200 kuna povišice, jer od trenutnog minimalaca ionako jedva živi. 'Moguće je ako sustežete, negdje ne plaćate nekakve račune i snalazite se na svakakve moguće načine, kreditima, zaduživanjima i ako smijem reći rada na crno', rekla je Nada. Prema državnom izračunu: neznatno povišeni minimalac od prvog iznosi 2.814 kuna. Sindikati kažu fali vam još 200 kuna. Minimalac treba biti povećan na 3.013 kuna, država je računala manji udio minimalca u prosječnoj plaći nego je dogovoreno. Sindikati objašnjavaju: država je primijenila formulu izračuna koja paše poslodavcima jer zbog krize nemaju novca za plaćanje uvećanog minimalaca. Upozoravaju da se sa Vladom nisu tako dogovorili.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Bitka za minimalac tek počinje

'Ono što je pogrešno napravljeno je umjesto da se uzeo iznos koji je dogovoren kao start, a to je 39 posto, što im više paše zbog manjega rasta uzeli su realan udio minimalne plaće u prosječnoj plaći', rekao je Krešimir Sever. A on je trenutno 36 posto, a ne dogovorenih 39 i tu je isparilo 200 kuna. No poslodavci pak poručuju da se novi izračun države mora poštovati. Povuci, potegni, no svi će uskoro opet za isti stol. Rat za minimalac tek počinje prva prava bitka odvijat će se u zgradi Vlade na sjednici GSV-a gdje će se sindikati, poslodavci i Vlada napokon morati dogovoriti koliko točno iznosi minimalac u Hrvatskoj. No koji god se izračun primijenio, minimalac je premali, ispod razine ljudskog dostojanstva i nedovoljan za život od prvog do prvog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene