Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez očekivane povišice ostalo je 50 tisuća hrvatskih radnika koji primaju minimalac. Početkom mjeseca minimalac je trebao porasti za gotovo 250 kuna no država je odlučila da se minimalna plaća poveća za samo 50 kuna. Sindikati tvrde da su radnici prevareni.


Prepucavanje brojkama, izračuni i postoci tekstilnu radnicu Nadu Novitović ne zanimaju: želi očekivanih 200 kuna povišice, jer od trenutnog minimalaca ionako jedva živi. 'Moguće je ako sustežete, negdje ne plaćate nekakve račune i snalazite se na svakakve moguće načine, kreditima, zaduživanjima i ako smijem reći rada na crno', rekla je Nada. Prema državnom izračunu: neznatno povišeni minimalac od prvog iznosi 2.814 kuna. Sindikati kažu fali vam još 200 kuna. Minimalac treba biti povećan na 3.013 kuna, država je računala manji udio minimalca u prosječnoj plaći nego je dogovoreno. Sindikati objašnjavaju: država je primijenila formulu izračuna koja paše poslodavcima jer zbog krize nemaju novca za plaćanje uvećanog minimalaca. Upozoravaju da se sa Vladom nisu tako dogovorili.

Bitka za minimalac tek počinje

Vezani članci Tomislav Rajković Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi'' Slika nije dostupna Hoće li Vlada ovim planom uspjeti sačuvati radna mjesta?

'Ono što je pogrešno napravljeno je umjesto da se uzeo iznos koji je dogovoren kao start, a to je 39 posto, što im više paše zbog manjega rasta uzeli su realan udio minimalne plaće u prosječnoj plaći', rekao je Krešimir Sever. A on je trenutno 36 posto, a ne dogovorenih 39 i tu je isparilo 200 kuna. No poslodavci pak poručuju da se novi izračun države mora poštovati. Povuci, potegni, no svi će uskoro opet za isti stol. Rat za minimalac tek počinje prva prava bitka odvijat će se u zgradi Vlade na sjednici GSV-a gdje će se sindikati, poslodavci i Vlada napokon morati dogovoriti koliko točno iznosi minimalac u Hrvatskoj. No koji god se izračun primijenio, minimalac je premali, ispod razine ljudskog dostojanstva i nedovoljan za život od prvog do prvog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju