Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje minimalca

Rastu plaće: U ožujku 193 kune veće nego u veljači

Nastavlja se rast prosječne plaće (Foto: Getty Images)
Nastavlja se rast prosječne plaće (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija +0 Nastavlja se rast prosječne plaće (Foto: Getty Images) Galerija 1/1 >>
U prvom kvartalu nastavljen je rast plaća, objavio je HGK. U ožujku je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8467 kuna, što je 193 kune više nego u prethodnom mjesecu

Pri nastavku gospodarskog rasta, povoljnijim kretanjima na tržištu rada te učinku lanjskog povećanja plaća državnih i javnih službenika i ovogodišnjeg povećanja minimalne plaće i u ožujku ove godine bilježi se nastavak rasta plaća koji je na godišnjoj razini kontinuirano prisutan od sredine 2014. godine.

Pročitajte i ovo Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Tako je u ožujku prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8467 kuna, što je 193 kune više nego u prethodnom mjesecu i 358 kuna ili 4,4% više nego u ožujku 2017. godine. Istodobno je neto plaća iznosila 6253 kune, što je 125 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 231 kunu ili 3,8% više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Pri godišnjem rastu inflacije za 1,1% realne su plaće rasle niže od nominalnih, pa je tako realna bruto plaća na godišnjoj razini povećana za 3,3%, a neto plaća za 2,7%.

Time kretanja plaća u ovoj godini obilježava brži rast bruto plaće u odnosu na rast neto plaće što je suprotno prošlogodišnjim kretanjima kada je dinamičniji rast neto od bruto plaće bio potaknut učincima porezne reforme, koji su sada iščezli.

U prvom kvartalu ove godine prosječna je mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8368 kuna, što je nominalno 4,8%, a realno 3,8% više nego u prva tri mjeseca 2017. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6190 kuna, što je nominalno 4,3%, a realno 3,3% više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Svojim rastom plaće podupiru povećanje raspoloživog dohotka kućanstava, a time i osobne potrošnje što pridonosi nastavku gospodarskog rasta. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle godine najviši rast neto plaće zabilježen je kod Uredskih administrativnih i pomoćnih djelatnosti te ostalih poslovnih pomoćnih djelatnosti (+19,5%), Promidžbe (reklama i propaganda) i istraživanja tržišta (+18,5%), Zaštitnih i istražnih djelatnosti (+17,6%), Proizvodnji odjeće (+16,9%) te Usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (+16,6%), dok je istodobno najveće smanjenje razine prosječne neto plaće zabilježeno u djelatnostima: Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-15,8%),

Djelatnosti sanacije okoliša te ostale djelatnosti gospodarenja otpadom (-4,4%) i Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-3,2%). Pritisak koji nedostatak radnika potrebnih vještina i struka vrši na porast plaća takvih radnika sve se jasnije nazire, pa je, primjerice, iznadprosječni rast neto plaće ostvaren u djelatnosti građevinarstva (6,6%), u trgovini (5,8%) i djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (4,6%).

Rast plaća na godišnjoj razini nastavlja se i u sličnim zemljama, pri čemu u dijelu tih zemalja plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj. U takvim su okolnostima u ožujku bruto plaću višu od tisuću eura imale Slovenija (1671 euro), Hrvatska (1139 eura), Poljska (1161 euro), Slovačka (1088 eura) i Mađarska (1061 euro), a slijede Rumunjska (963 eura), Crna Gora (761 euro), Bosna i Hercegovina (691 euro), Bugarska (566 eura) i Makedonija (564 eura).

U nastavku godine očekujemo zadržavanje tendencije rasta plaća poduprte gospodarskim rastom, povećanjem minimalne plaće, učinkom lanjskog povećanja plaća u državnim i javnim službama te pritiskom nedostatka potrebnih radnika u pojedinim djelatnostima. Ipak, pri nešto višoj inflaciji rast realnih plaća trebao bi biti blago sporiji nego prošle godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene