Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći trend porasta

U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

Aktualno Galerija Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dinka Pavelić, pacijentica Dinka Pavelić, pacijentica Foto: DNEVNIK.hr Igor Tomašković, urolog Igor Tomašković, urolog Foto: DNEVNIK.hr Karcinom mokraćnog mjehura - 1 Karcinom mokraćnog mjehura - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Karcinom mokraćnog mjehura - 3 Galerija 1/7 >>
Rak mokraćnog mjehura, među raznim sijelima raka u Hrvatskoj, ima najveći trend porasta smrtnosti od gotovo 15 posto u osmogodišnjem razdoblju, upozoreno je u utorak na okruglom stolu posvećenom ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti od ove bolesti.

54-godišnja arhitektica Dinka Pavelić iz Zagreba u posljednjih pet godina borila se s rakom mokraćnog mjehura. Karcinom ju je ostavio u čudu.

"Ja sam se osjećala apsolutno zdravo, osjećala sam čudnu neku malu bol u predjelu bubrega, riješila sam to s pain killerima i nakon toga se pojavio ogromni simptom i šok", izjavila je. 

Šok dijagnoze. Usljedile su operacije, kemoterapija, zračenja, lijekovi, no ono što je bilo presudno je volja za životom.

"Prvo napravite operacije pa se vrati, napravite kemoterapiju pa se vrati napravite zračenje pa se vrati. To stvarno treba izdržati, to je igra volje i igra dokazivanja samom sebi koliko zapravo želite živjeti."

Preživjeti ovaj rak, koji je peti po učestalosti, moguće je ako ga se prepozna u ranoj fazi.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Kandidat za premijera Spavaš li mirno, Vojko V? Pogledajte kako Grmoja pjeva u predizbornoj pjesmi: "Dižemo barjak, slavimo Badnjak..."

Doktor Igor Tomašković otkriva rane simptome karcinoma mokraćnog mjehura. "Pojava krvi u mokraći. Najčešće je to bezbolno krvarenje dakle ne postoje prateći simptomi i to bi trebalo alarmirati svakog bolesnika da se promtno javi liječniku."

Karcinom mokraćnog mjehura nazivaju i zaboravljenom bolešću budući da se o njemu ne govori često. Glavni rizični čimbenik je pušenje odnosno nikotin i ostali štetni spojevi koji se kroz morkaćni mjehur izlučuju iz organizma.

Ivica Belina, voditelj kordinacija udruga u zdravstvu kaže da su to u većem broju muškarci, pušači, stariji od 65 godina. "Samo 30 posto oboljelih je ispod 30 godina s tim da je kod žena u pravilu teža klinička slika i lošiji ishodi jer se kod njih bolest kasnije otkrije."

Smrtnost je u porastu i tu smo u pet najlošijih zemalja u Europi.

Hrvatski Registar za rak bilježi godišnje oko 1000 novih dijagnoza ove bolesti, od koje umre između 450 i 500 pacijenata.

U razdoblju od 2011. do 2019. mokraćni je mjehur imao najveći porast smrtnosti od svih sijela raka u Hrvatskoj, od gotovo 15 posto, a podaci OECD-a za Hrvatsku za 2023. godinu govore o stabilnosti tog trenda rasta.

Četiri desetljeća nije bilo učinkovite terapije, no od 2016. je stigla imunoterapija kao i genetsko profiliranje pacijenata s kojim smo u vrhu Europe.

Doktorica Marijana Jazvić, specijalistica onkologije kaže da su naši pacijenti ipak po nečemu privilegirani.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most

"Jedni smo od rijetkih zemalja odnosno naši pacijenti jedni od rijetkih da imaju tu privilegiju da se to može napraviti svakom bolesniku koji ima tu dijagnozu ne samo raka mokraćnog mjehura već i bilo kojeg drugog raka."

Nepušenje, zdrav način života kao i preventivni pregledi, način su kako se zaštititi od ovog tihog ubojice.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene