Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA

Ministri otišli u Bruxelles, Milanović bijesan, oporba oprezna: "Žalosno je da se dva brda ne mogu dogovoriti"

Aktualno Galerija Ukrajinski vojnici - 3 Ukrajinski vojnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinski vojnici - 1 Ukrajinski vojnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinski vojnici - 2 Ukrajinski vojnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinski vojnici - 4 Ukrajinski vojnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zoran Milanović Galerija 1/6 >>
Službeno je pokrenut program obuke ukrajinskih vojnika u zemljama članicama Unije. I dok se 20-ak zemalja ponudilo ugostiti i obučiti Ukrajinske vojnike, hrvatski je predsjednik, kako je i ranije rekao, protiv i proziva Vladu i ministre koji su u Bruxelles otišli bez dogovora s njim.

Ukrajinski vojnici, čini se, neće se obučavati samo na nekom od hrvatskih vojnih poligona. Vojni instruktori bit će spremni i na odlazak izvan granica. Sve detalje s kojima Hrvatska podržava europski plan pomoći, ministar obrane ne otkriva.

"Podržali smo oba modula i onaj gdje bi se išlo u druge zemlje, ali isto tako i onaj koji bi se odvijao u Hrvatskoj", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

U tom bi slučaju nekoliko mobilnih timova hrvatske vojske obučavalo i ukrajinsko pješaštvo. Razrađuje se koliko njih i kada bi točno obuka počela. Neslužbeno se može čuti da je Hrvatska svojim znanjem spremna pomoći i bolničarima, ali i u poslovima razminiranja.
"Ministarstvo će donijeti prijedlog odluke nakon svih izvršenih koordinacija i prikupljenih mišljenja i suglasnosti", poručio je Banožić.

Onu predsjednikovu nemaju. Šef države, čiju suglasnost Vlada treba, s obukom se ne slaže.

"Ne, neću dati suglasnost, rekao sam da je neću dati!", kazao je predsjednik. I tu Milanović, koji je u raskoraku s Vladom, ali i ministrima obrane i diplomacije koji ga o tome nisu informirali, ne staje.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović U MAJURU Milanović o obučavanju ukrajinskih vojnika: "Grlić Radman je otišao u Bruxelles i prekršio Ustav"

"Čovjek je otišao gore, preuzeo u ime Hrvatske obvezu i prekršio Ustav", smatra Milanović te dodaje: "Neka ide u Sabor. Ako se u Saboru dvije trećine zastupnika s tim usuglasi, ja ću se s tim složiti, nemam druge. Ako dvije trećine odluči, ali zašto se moramo dovesti u tu situaciju, dakle, imamo posla s običnim seoskim nasilnicima. Grlić Radman koji je nitko i ništa digao je prstiće, mi ćemo prvi, kao priglupi štreber."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK MINISTARA OBRANE Banožić uvjeren da će Sabor podržati obuku ukrajinskih vojnika: "Imamo dva moguća scenarija"

Na kritike obojici odgovara Banožić koji je kazao da s predsjednikom nema koordinacijske sastanke otkad ih je on prestao sazivati. "Dok god se tako ponaša ja ne vidim po koje bi ja to mišljenje trebao otići kod njega", rekao je.

Prije podrške, u Saboru čekaju i konkretnije odgovore

"Tek kad vidimo prijedlog u Saboru znat ćemo u kojem obimu i koliko će koštati i tek onda ćemo odlučiti. Sve ostalo bi bilo preuranjeno", mišljenja je SDP-ov Peđa Grbin.

Nikola Grmoja iz Mosta smatra da ako bi to bila odluka svih zemalja članica NATO-a, onda je u redu da u tome bude i naša mala zemlja.

"Žalosno je da se dva brda ne mogu dogovoriti oko ovako važnog pitanja", poručio je Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata.

I svakim su novim suprotstavljenim stavom sve dalje od međusobnog primirja i dogovora oko misije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene