Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor da Sjevernoatlantski savez jako cijeni hrvatski doprinos misiji u Afganistanu, ocijenivši da 'hrvatski vojnici rade sjajan posao'.


Rasmussen boravi u svom prvom posjetu Zagrebu otkako je Hrvatska prije godinu dana na summitu u Strasbourgu i Kehlu postala punopravnom članicom Saveza. Glavni tajnik NATO-a rekao je na zajedničkoj konferenciji za tisak s Kosor da je cilj misije NATO-a u Afganistanu obučiti pripadnike afganistanskih snaga kako bi oni sami preuzeli odgovornost za sigurnost u svojoj zemlji. 'Cilj nam je odgovornost predati samim Afganistancima kada okolnosti to dopuste ... stoga je izuzetno važno uvježbati afganistanske snage sigurnosti kako bi one stekle potrebne kapacitete', rekao je Rasmussen. 'Jako cijenimo sudjelovanje hrvatske vojske u misiji u Afganistanu ... hrvatski vojnici rade sjajan posao', naglasio je glavni tajnik NATO-a.

Vezani članci Eksplozija u džamiji u Afganistanu - 1 ISIS-K preuzeo odgovornost za napad na džamiju u Afganistanu u kojem je ubijeno najmanje 100 ljudi Zoran Marinović u Afganistanu - 3 Prvi hrvatski reporter u Afganistanu nakon što su ga preuzeli talibani: "Danas vlada strah za osnovnim pravima i za golu egzistenciju, ali vlada i - mir. Čekao se desetljećima"

>> Glavni tajnik NATO-a zadovoljan povećanjem broja vojnika

Kosor je novinarima kazala da je posjet Rasmussena koincidirao s glasovanjem u Hrvatskom saboru o povećanju hrvatskog kontingenta u Afganistanu za 20 vojnika. 'U razgovoru s Rasmussenom sam istaknula da tri hrvatska tima sudjeluju u obuci afganistanske vojske, a dva tima u obuci afganistanske policije', rekla je Kosor. 'Ono u čemu se vlada RH i glavni tajnik NATO-a slažemo je da treba učiniti sve za osnaživanje afganistanske vojske i policije kako bi oni mogli samostalno djelovati', kazala je Kosor. Rasmussen je rekao da mu činjenica da boravi u Zagrebu na dan kad se glasuje o povećanju kontingenta predstavlja 'osobito zadovoljstvo'. 'To svjedoči o snažnom opredjeljenju hrvatske vlade za NATO', rekao je Rasmussen.

Sabor: u Afganistan ide dodatnih 20 hrvatskih vojnika

Hrvatski sabor odlučio je danas da se kontingent hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) poveća za 20 instruktora, te će u ovoj i idućoj godini u obuci i izobrazbi afganistanskih sigurnosnih snaga ukupno sudjelovati 320 hrvatskih vojnika. U Afganistanu u NATO-ovoj misiji trenutno sudjeluje 300 hrvatskih vojnika s mogućnošću rotacije. U toj će neborbenoj misiji dvadeset hrvatskih instruktora obavljati poslove obuke afganistanskih snaga sigurnosti, i to logističkih specijalnosti, helikoptersku i topničku obuku te poslove obuke policijskih specijalaca.

Nova saveznička strategija predviđa da se tijekom iduće četiri godine osposobe afganistanske nacionalne sigurnosne snage za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje. U misiji u Afganistanu sudjeluju 44 zemlje, a trenutno je u mirovnoj operaciji ISAF temeljem odluke Sabora razmješten 15. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalaze 294 pripadnika. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju