Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesna sudbina brodogradilišta

Radnici Uljanika traže rješenje problema i plaće. Ministar Marić: "Nije stvar novca, nego je li moguće i zakonito"

Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da je poznat stav Ministarstva financija vezan za novu isplatu plaća radnicima Uljanika, dodavši da to nije stvar novca, nego toga je li nešto moguće i zakonito.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade hoće li država osigurati plaću radnicima Uljanika za rujan, Marić je kazao da na tu temu nema ništa novo dodati u odnosu na ono što je u utorak rekao ministar gospodarstva Darko Horvat.

Pročitajte i ovo Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) O vrućim temama Ministar o brodogradnji: "Stanje u Uljaniku je složenije. Tamo su, da se izrazim na jedan način, stvari puno nečistije" Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ispitani svi svjedoci Osumnjičeni u aferi Uljanik izašli na slobodu, muškarac u pratnji bivšeg direktora vikao na novinare

Isto tako, na konstataciju novinara da novca nema odgovorio je: "Nije stvar novca, nego je stvar je li nešto moguće i zakonito i je li u skladu s nekim pravilima i procedurama. To smo rekli već nekoliko puta. Isto tako, danas pričamo u rujanskoj plaći, što će se promijeniti do listopadske plaće?" zapitao je Marić. Radnicima Uljanika nakon više od tjedan dana prosvjeda krajem kolovoza bile su isplaćene plaće za srpanj i kolovoz.

3. maj izlazi iz Uljanik grupe

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je kazao da će u srijedu u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku. "Od utorka smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere", izjavio je Horvat. Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.

Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima. Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Sindikalisti traže odgovore

Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku i Stožera za obranu Uljanika od ministra Horvata očekuju odgovore o sudbini pulskog brodogradilišta i traže da Vlada predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor. Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača kazao je: "Vlada mora konačno odlučiti hoće li brodogradnju u Hrvatskoj ili neće i od toga mora početi djelovati. Sudbina Uljanika i njegovih radnika prevažna je za nas, ali i za Hrvatsku da bi dalje prebacivali odgovornost jedni na druge. Očekujemo i tražimo od Vlade Republike Hrvatske da Skupštini Društva predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor kako bi neposredno pratila provođenje programa restrukturiranja," poručio je Kutlača.

Predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanik i sindikata u utorak su razgovarali s Končarom o njegovim planovima s Uljanikom i prenijeli novinarima da bi on "htio da u tom projektu zajednički s vlasničkim udjelima sudjeluju i zainteresirani radnici, ali i država". Iz Uljanika su u utorak izvijestili da im je blokiran račun i da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju, a sindikalisti su najavili prosvjed i štrajk ako ne bude plaće za rujan. Od početka rujna naručitelji su otkazali Uljaniku pet novogradnji.

Na problem brodogradilišta upozoreno i u Saboru

Saborski zastupnik Tulio Demetlika (IDS) upozorio je u srijedu u Saboru na dramatičnu situaciju u brodogradilištima i zatražio od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.

"Vlada odugovlači s mogućim rješenjima i gubi dragocjeno vrijeme. Nezainteresiranost i ignorancija koju Vlada pokazuju oko ovog problema dovest će u opasnost radna mjesta više od 4000 radnika", upozorio je. Zatražio je zato da Vlada pod hitno uputi u proceduru izmjene zakona takozvanog lex Agrokor kako bi se on mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj, čime bi se ta brodogradilišta spasila od stečaja. (Hina/M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene