Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaća nije na vidiku?!

Napetost se može rezati nožem: Uljanik u sve većim problemima, brodovi se otkazuju, radnici odlaze

Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Opet se napetosti u Uljaniku mogu rezati nožem. U ponedjeljak je još jedan naručitelj otkazao ugovor o gradnji broda. Dosta radnika napušta tvrtku, a oni koji ostaju - strahuju i za rujansku plaću.

Posla i materijala je sve manje. Uljanik grupa ne može udovoljiti kupcima. Kupci otkazuju narudžbe. ''To znači da nam je posao umanjen i na kraju krajeva gubi se od drugih brodovlasnika ono što smo stvarali godinama, prepoznatljivost Uljanika'', kaže Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Pročitajte i ovo Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Zakazano za 30. ožujka Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Uljanik - 6 STRANI INVESTITOR Uljanik ima novog kupca, a mnoge je iznenadila visoka cijena njihove ponude

Brod se trebao graditi u Rijeci. Uz ovaj najnoviji otkaz, kupci su početkom rujna otkazali ugovore za ukupno četiri novogradnje. ''U Puli i dalje imamo iste brodove koji su ugovoreni'', kaže Cerovac.

Sindikati strahuju da Vladi nije dovoljno stalo do Uljanika i spasa brodogradnje. Država, tvrde, nije čak ni iskoristila mogućnost da na upražnjeno mjesto u Nadzornom odboru postavi čovjeka s kojim će Odbor odabrati Upravu kojoj vjeruje. ''Ili je industrija ili nije industrija, nema više vremena ni prema radnicima Uljanika ni prema žiteljima Pule. Nema vremena prema nikome neka se jasno kaže mi hoćemo brodogradnju ili mi nećemo brodogradnju, samo to tražimo'', kaže Rako Kutlača iz SIKD-a dok Marina Cvitić predsjednica SIKD-a kaže ''10. odnosno čak 13.10. je vrijeme kad treba isplatiti plaću za rujan. Ja ne želim niti pomisliti šta se može desiti ako se u tom roku ne isplati plaća, a za sada mi nemamo nikakvih informacija da su osigurana sredstva za isplatu cijele plaće.''

Raste i zabrinutost radnika. ''Slušaju, vide, čitaju i samo brže donose odluku da odu, masovno odlaze, masovno se pripremaju, jer im je u glavi da šta prije nađu neki posao manja je konkurencija za poslije kad sve propadne'', objašnjava Fabrizio iz SIKD-a.

U zaštiti interesa radnika i brodogradnje želi sudjelovati i sindikalist 3. Maja koji se kandidirao za člana NO. ''Smatramo da jedan od trećemajaca mora biti u NO Uljanika. Ovo je protuprijedlog vidjet ćemo šta će skupština sama odabrati'', kaže Juraj Šolji, Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. Maj.

Jedina prava snaga svakog dana napušta i 3. Maj. ''Radi se nešto, koliko se može i pokrivamo, ali odljev ljudi je mislim najveći problem'', kaže Dean Jurković iz 3. maja. 

Uprava šuti. Ne komentira raskid ugovora ni hoće li imati za plaće. Vlada je jasno dala do znanja da novaca za pokrivanje uljanikovih troškova više neće biti.

Podsjetimo, nedavno je ministar Zdravko Marić u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao ''Ako nema strateškog partnera i ako se ne nađe adekvatan program restruktuiranja koji će privućni novog strateškog partnera, onda neki oblik novog insolventnog procesa će biti neizbježan... U ovom trenutku mi imamo jednu zaista izazovnu situaciju. Sredstava nema niti za plaće radnika niti za materijal. Postoje brojni ugovoreni brodovi i neki od njih nisu nikad ni započeti, a neki su u nekoj fazi dovršenosti. Ja, kao ministar financija, moram skrbiti u interesu svih poreznih obveznika.''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene