Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće za rujan upitne

Dnevnik Nove TV doznaje: Uprava Uljanika novi plan restrukturiranja šalje idući tjedan

Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uljanik - što dalje? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U sjeni raspleta SMS afere i vukovarskog prosvjeda, valja se i stari-novi problem iz Istre. Vladine vatrogasne mjere privremeno su smirile radnike Uljanika, a posljednji sastanci nisu donijeli rješenje.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV Uprava Uljanika će novi plan restrukturiranja poslati vladi idući tjedan, kada i Banski dvori najavljuju konačnu odluku.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara - 3 Borba za život ''Uredba o plaćama nije pravedna'', upozoravaju prosvjetari, ali odgovor Vlade neće im se svidjeti Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu"

Pulsko brodogradilište i dalje je nasukano u financijskim problemima, a rujanska plaća je upitna.

"Znam da se radi na tome da se plaća osigura. Čuo sam da nekih 50-ak posto je osigurano, ali da se i dalje traže izvori da se cijela plaća osigura", kaže Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Za Novu TV i Uprava tvrdi da ima dio za plaće, ali za punu, kažu, potrebna je suradnja s državom i strateškim partnerom. Potvrdili su da će novi program restrukturiranja Ministarstvima dostaviti u iduća dva dana. Ministar Horvat podsjeća da je vlada osigurala dvije plaće. Treću ne smiju.

"Obavit ću treći krug razgovora s mogućim partnerima i do kraja tjedna ćemo donijeti odluku", rekao je za Novu TV ministar Horvat.

S Horvatom sindikati tjednima traže sastanak. Ali bez uspjeha. Pa su s istarskim županom i pulskim gradonačelnikom zatražili da ih hitno primi premijer.

Plenković međutim ne odgovara hoće li se s njima sastati. "Traži se rješenje, brojne su bile primjedbe povjerenice na taj plan restrukturiranja. Prema tome, ima tu još mnogo otvorenih pitanja", poručuje premijer.

Komisija je imala 75 primjedbi. Najvažnija - država ne može snositi 60 posto troškova restrukturiranja brodogradilišta, već najviše pola.

"Gledajte, toliko smo tema imali u zadnje dvije godine kao naslijeđeni dugovi dolaze na dnevni red. Ovo je ozbiljno, izazovno pitanje. Nastojat ćemo učiniti sve da tu situaciju riješimo. Nije stvar optimizma, stvar je manevra koji nam je na raspolaganju", kaže premijer, odgovarajući na pitanje gleda li na rješavanje tih primjedbi s optimizmom.

Sindikati traže da se zadrži brodogradnja. Ne žele gradnju marina i stanova. Ni Danka Končara za strateškog partnera.

"Ako nas ne žele primiti, a jedino je vlada ta koja može dati odluku da li će nas zadržati i pomoći ili neće nažalost bit ćemo prisiljeni ubrzo krenuti sa sindikalnim akcijama, da li su to štrajkovi ili prosvjedi o tom potom", poručuje Cerovac.

I dok radnici prijete novim prosvjedima, poreznim obveznicima prijeti plaćanje milijardi kuna jamstava - većinski privatnog brodogradilišta.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene