Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici propalih zadarskih tvornica i tvrtki prosvjedovali su je pred zgradom Trgovačkog suda u Zadru prozivajući stečajne upravitelje i optužujući suce da su pokopali zadarsko gospodarstvo.


Pedesetak radnika propalih zadarskih tvornica i tvrtki, koji su u pretvorbi i privatizaciji završili na cesti, prosvjedovalo je u srijedu u Zadru pred zgradom Trgovačkog suda prozivajući stečajne upravitelje i optužujući suce da su odlukama u interesu špekulativnog kapitala pokopali zadarsko gospodarstvo.

Vezani članci Antonio Vučetić HDZ ostao bez većine u Zadarskoj županiji: Predsjednik Županijske skupštine dao neopozivu ostavku Prosvjedi u Italiji zbog uvođenja COVID potvrda za zaposlene - 5 VIDEO Novi prosvjedi u Italiji zbog uvođenja COVID potvrda, blokirana luka u Trstu: "Napali su nas. Zanijemio sam"

Organizatori prosvjeda iz udruge Solidarnost procjenjuju da je kroz stečajeve u Zadarskoj županiji likvidirano stotinjak zadarskih tvrtki, a da je bez posla ostalo između 17 i 25 tisuća radnika. Podržali su i radnike remontnoga brodogradilišta Nauta Lamjana koji strahuju da će ih zadesiti ista sudbina.

FOTO Toples prosvjed: Golih grudi prosvjedovale protiv ultradesničarke

Na predsjednicu Trgovačkoga suda u Zadru Ardenu Bajlo obrušio se predsjednik udruge Solidarnost Petar Smokrović koji je javno upitao razmišlja li ona ujutro kad ustane koliko je gladnih obitelji koje su blagdan provele ispred praznoga stola. 'I sve to zahvaljujući primjeni zakona na Trgovačkome sudu u Zadru, na kojem se odluke donose prema interesima špekulativnog kapitala, a pravomoćne sudske presude hrvatskih sudskih institucija nisu valjani dokument. Prozvali smo ovaj sud grobarima grada i Zadarske županije, jer u Zadru se ne radi ništa, propalo je sve', poručio je Smokrović.

Imenom i prezimenom Smokrović je prozvao stečajne suce Ivanku Bosotina, Milorada Senkića, Branka Morića, Blaža Savića, Franu Zvonimira Negra i Edvina Šimunova. 'Niti jedan od njih nije spasio niti jedno radno mjesto, a samo jedno radno mjesto više vrijedi više nego svi oni,' rekao je Smokrivić.

'I radnici remontnoga brodogradilišta Nauta Lamjana će za mjesec dana ostati bez posla. Provjerili smo rad stečajnog upravitelj Aleina Khana. On je jednak kao i ovi naši upravitelji jer nije spasio niti jednu tvrtku', poručio je Smokrović.

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija istaknuo je da je samo jedna tvrtka kroz stečaj u Zadru spašena, tvrtka Vigens. 'Sve ostale su propale, a među njim i velikani kao što su Transport, Croatia Zadar Line, Radnik, Zadranka, Polikem, Zadarcommerce, Kemoplast, Mesopromet, Luka Zadar, Elektronika, Otočanka, Bagat, TIZ, Tvornica duhana i još 50-ak sličnih tvrtki u kojima su ljudi ostali bez posla', rekao je Uranija dodajući da je za sve kriva katastrofalna stečajna politika koja je upropastila na stotine tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj.

U noći interventna opkolila škver: Radnici pokušali probiti kordon; 4 uhićenih!

'Naravno, sada se svi pitamo koje je rješenje. Pa rješenje je u novoj stečajnoj politici, sličnoj kao predstečajna nagodba kojom se spašavaju radna mjesta. Treba hitno promijeniti stečajni zakon da primarno bude nastavak proizvodnje, a ne namirenje vjerovnika. Da je to bilo primarno zadnjih 15 godina sad bismo imali sve ove tvrtke',  poručio je Uranija.

Sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta rekao je da su radnici Naute pokazali veliku naivnost. "Prijavljujemo godinama kriminal u tvrtci i očekujemo konjicu koja će doći i spasi nas kao u kaubojskom filmu. Konjica je došla, ali na suprotnoj strani, tako da smo vrlo razočarani', rekao je Košta, koji međutim drži da još ima nade.

'Premijer Milanović je rekao da se ne može miješati u rad sudstva. Ali se može miješati u rad ministarstva pomorstva. Vlada može oduzeti koncesiju Nauta Lamjani i dati je nekoj drugoj tvrtki koja bi normalno radila',  poručio je Košta. Očuvanje brodogradilišta Nauta Lamjana sinoć su ztaražili i načelnik i Općinsko vijeće Kali. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju