Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratari opet prosvjeduju

Zagreb opet čeka traktorska opsada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski radnici nastavljaju s prosvjedima, a počeo je i štrajk djelatnika Poljoprerade, tvrtke koja se bavi proizvodnjom, preradom i prometom stočne hrane.

108 radnika već tri mjeseca ne dobiva plaću, a porezi i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko nisu im plaćeni dvije godine. I država je blokirala račune tvrtke zbog neplaćenih dugova. Radnici traže od vlasnika da im se obrate, u protivnom žele stečaj. Sa štrajkom, kažu, nastavljaju do daljnjeg.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

'Mi imamo bračne parove koji žive i rade u Poljopreradi i zamislite situaciju kad nema niti jedne kune u kući', rekla nam je Hermina Parač, sindikalna predstavnica. 'Je li nas netko lijepo gleda, da će nam u dućanu reći da je besplatno. Što rade od nas, rugaju nam se, mi smo njima sprdačina, mi smo njima sprdačina', dodala je očajna radnica Ankica Šoltić.

Računi tvrtke blokirani jer dugovi prema državi nisu podmireni. Prazni silosi i imovina propada, radnici ne znaju kakva ih budućnost čeka, a vlasnici ih ignoriraju. Dok u Poljopreradi već štrajkaju, ostali poljoprivrednici za to se tek pripremaju. Sada je i službeno, zbog najave ukidanja poticaja za milijardu kuna, ratari se pridružuju prosvjedu mljekara najavljenom za ponedjeljak.

'Mi više s prosvjeda se ne mičemo dok ne riješimo svoj problem, ili dok ne dobijemo riječ da se prekinemo time baviti, jer na ovakav način mi više ne možemo opstati', kaže mljekar Mladen Šolčić. Zagreb će tako opet imati traktore na ulicama, a Banski dvori vjerojatno i problem u koaliciji. HSS koji je prošli put, kao i Mavrovićev Hrvatski seljački savez bio protiv prosvjeda seljaka, ovaj put je na njihovoj strani. Josip Friščić tvrdi da su sredstva za poticaje u proračunu su već osigurana.

'Mi nismo primili u Saboru niti kao koalicijski partner niti bilo koji prijedlog rebalansa proračuna, prema tome, ne vidim gdje i iz čega se može iščitavati ili temeljem čega je ministar dao izjavu, ako je dao da se za milijardu kuna smanjuju sredstva na ovoj poziciji', ističe Friščić. Reda je među poljoprivrednicima, zna se, odavno trebalo napraviti. Poticaji su se dijelili šakom i kapom, a onda se preko noći ukidaju. Dovoljno da se poljoprivredna proizvodnja dovede u pitanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene