Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raspisana tjeralica za Miroslavom Radićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za bivšim zapovjednikom u JNA i u Haagu nepravomoćno oslobođenim članom "vukovarske trojke" Miroslavom Radićem MUP je danas raspisao međunarodnu tjeralicu.

Tjeralica je raspisana po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru koji je kasno sinoć kapetanu JNA Radiću odredio pritvor po novom istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Slika nije dostupna Miroslav Radić stigao u Beograd

Tim se zahtjevom Radića, osim za ratne zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara, sumnjiči i da je nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. osobno izdvojio branitelja Đuru Begovića i ubio ga hicem u glavu. 

>> Zeljko: Protiv Radića se pokreće novi kazneni postupak

>> Srbija odbacila mogućnost Radićevog izručenja Hrvatskoj 


Fotografija Radića s najosnovnijim podacima o njemu, razlog zbog kojega se traži te adrese na koje se mogu prijaviti informacije o njemu objavljeni su na MUP-ovoj internetskoj stranici, a uskoro bi se trebali naći i na stranicama Interpola, na kojima se trenutno nalazi 70 bjegunaca za kojima traga Hrvatska.

Radić je nakon prošlotjedne haške presude kojom je oslobođen optužbe za masovni pokolj na Ovčari, nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991., pušten na slobodu te se vratio u Srbiju, čiji je državljanin.

Iako je Srbija jedna od 186 članica Interpola malo je vjerojatno da će Radić tamo biti uhićen i izručen Hrvatskoj. Naime, već jučer je srpski ministar pravosuđa Dušan Petrović odbacio mogućnost izručenja jer, kako je rekao, po zakonima Srbije ta država ne izručuje svoje državljane drugim državama da bi im se tamo sudilo.

Radića vukovarsko tužiteljstvo sumnjiči da je kao zapovjednik
protuoklopne čete u I. gardijskoj motoriziranoj brigadi JNA sudjelovao u napadima na Vukovar te da je provodio zapovjedi vojnog vrha, odnosno generala Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića te pukovnika Milete Mrkšića, koji uz njega i Veselina Šljivančanina čini tzv. vukovarsku trojku.

Za razliku od oslobođenog Radića, njih su dvojica u Haagu
nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno pet godina zatvora.

Jučerašnjim istražnim zahtjevom Radiću se na teret stavlja i da je nakon pada Vukovara poticao i sam sudjelovao u ubijanju i zlostavljanju zatečenih civila i branitelja, pa je tako iz skupine hrvatskih branitelja koji su se predali izdvojio Đuru Begovića, kojega je nepoznata osoba prokazala kao jednog od zapovjednika obrane grada, i ubio ga hicem u glavu.

Inače, Radić je s još devetoricom iz vrha JNA 2002. pred Županijskim sudom u Vukovaru optužen za ratne zločine u Vukovaru, tamošnjoj bolnici, poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima poduzeća Velepromet na Sajmištu od kuda su odvođeni u logore diljem Srbije.

Ta optužnica prebačena je na osječki Županijski sud, no još uvijek nije pravomoćna jer nisu riješeni prigovori branitelja optuženih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene