Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica sigurna

Pusić: Slovenija će na vrijeme ratificirati naš pristupni ugovor, sve će biti u redu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako će Slovenija na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor te da će Hrvatska 1. srpnja ući u Europsku uniju.

'Ratificirat će, ući ćemo i sve će biti u redu, a poruke iz Slovenije su po prvi puta vrlo jasne, da žele da se postigne dogovor i da smatraju da je moguće pronaći kompromis i dogovor, što je po mom mišljenju ohrabrujuće', rekla je Pusić novinarima uoči skupa o hrvatskoj useljeničkoj politici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom? Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

Na pitanje je li riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pretjerao s izjavom da ako Slovenci spriječe ulazak Hrvatske u EU, onda neće na Jadran, Pusić je odgovorila: 'U ovoj zemlji vanjsku politiku još uvijek vodi hrvatska vlada, a Slovenci su nam dobrodošli, dragi i važni gosti'.

Također je najavila i kako će se sa slovenskim ministrom vanjski poslova Karlom Erjavcem 'vidjeti ovaj tjedan' na sastanku europskih i latinoameričkim ministara vanjskih poslova i šefova država i vlada u Santiago de Chileu.

>> Pusić: Hitno riješiti Ljubljansku banku!

Za kritiku čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, da se pitanje Ljubljanske banke i odnosa sa Slovenijom trebalo prije riješavati, a ne sada, Pusić je rekla kako kako se apsolutno slaže. 'Ne mogu se složiti više nego što se slažem s njim. Apsolutno se slažem i mislim da je to trebalo riješiti prije pet, šest, osam godina, ali nisu riješili. Sad je ostalo nama i mi ćemo riješiti', obećala je.

Od današnjeg posjeta ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Bruxellesa, tijekom kojeg će pokušati dokazati da će Hrvatska u roku riješiti problem brodogradilišta, Vesna Pusić je rekla kako ima velika očekivanja.

'Imam dosta velika očekivanja, mislim da su Ministarstvo gospodarstva i ministar Vrdoljak napravili ogroman korak naprijed te dosta značajan posao. Prošli ponedjeljak je potpredsjednik komisije i povjerenik za tržišno natjecanje, u čijoj je nadležnosti brodogradnja, otvorio mogućnost da se modificira prethodni model i program restrukturiranja i privatizacije brodogradnje, u prvom redu u slučaju Brodosplita. Taj je posao napravljen u ovih tjedan dana i nadam se da će se postići dogovor oko toga da je to model po kojem će se brodogradnja restrukturirati', rekla je Pusić.

Upitana o poslu koji je Hrvatska obavila, s obzirom na to da bi na kraju siječnja trebala podnijeti izvješće Europskoj komisiji, a od 10 zadataka koliko joj je postavljeno ispunila je njih osam, Pusić je rekla kako se o jednom od ta preostala dva zadatka razgovara danas, dok je drugi - granični prijelaz na ulazu i izlazu iz Neuma, riješen te će biti dovršen 31. ožujka. 'Što se toga tiče to je pod kontrolom. Očekujem dobar i pozitivan završni monitoring izvještaj, a Hrvatska do 31. siječnja mora podastrijeti svoje podatke i dokumentaciju za to izvješće Europske komisije koje će biti objavljeno 21. ožujka, s tim da možemo u veljači još slati neke dodatne informacije', naglasila je.

O svom nedavnom susretu s apostolskim nuncijem, nadbiskupom Alessandrom D'Erricom, kazala je da su razgovarali o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Vatikana te situaciji u Hrvatskoj vezanoj uz Katoličku crkvu.

Upitana je li bilo riječi o ublažavanju retorike između crkve i aktualne vlasti, nastale oko zdravstvenog odgoja, Pusić je rekla kako svi traže dijalog. 'Naš je stav da treba razgovarati i ne treba radikalizirati situaciju te da se oko nekih tema može složiti ili ne, ali je apsolutno dijalog i razgovor jedini način', poručila je.

Novinarima je odbila komentirati što očekuje od Županijskog suda Zagrebu glede odluke o mađarskoj presudi bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, rekavši samo kako ne zna što da očekuje te da to ne može komentirati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene