Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 25. studenoga Srbi imaju veliku priliku izaći iz manjinske izolacije i očekuje se da će na tim izborima prvi put ući u Sabor ne samo preko manjinske kvote već i preko građanske liste i biti po snazi u trećem krugu stranaka.


"Srbi će se smatrati ravnopravnim narodom, a ne biti samo kao kategorija manjine", kazao je Pupovac na konferenciji za novinstvo u beogradskom Medija centru nositelj liste Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dodavši da će, ako sve bude kako se očekuje, SDSS sudjelovati u formiranju hrvatske vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Veselo' u Saboru: 'Fleksi je seksi' Slika nije dostupna Zagreb: Skinuta dvojezična ploča sa zgrade srpskog kulturnog društva

On je rekao i da SDSS nije sudjelovao već je samo podržavao sadašnju hrvatsku vladu, ali da će poslije ovih izbora preuzeti odgovornost za formiranje vlade, što bi bio "novi korak za srpsku zajednicu i za Hrvatsku, kao i za odnose Hrvata i Srba, i Hrvatske i Srbije".

Na konferenciji za novinstvo rečeno je da se za glasovanje u Srbiji prijavilo oko 4.000 ljudi, dok će u petak navečer autobusima u Hrvatsku krenuti do 2.500 birača.

U Srbiji će 24. i 25. studenog Srbi iz Hrvatske moći glasovati u
četiri izborne jedinice u Beogradu, po dvije u Novom Sadu, Subotici i Somboru i jednoj u Zemunu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Inđiji, a uvedeno je i dodatno mjesto u Janjevu, na Kosovu.

Glavni tajnik Koordinacije izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske i kandidat za zastupnika u Saboru Hrvatske na listi SDSS-a Milojko Budimir kazao je da bi se bar 100.000 ljudi moglo vratiti u Hrvatsku ako bi bili riješeni njihovi problemi i da je zato ta udruga odlučila podržati SDSS.