Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pupovac: Hrvatska mora pričekati s priznanjem Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je danas kako bi u ovom trenutku bilo preuranjeno da Hrvatska prizna neovisnost Kosova, već da s odlukom o priznanju treba pričekati do trenutka kada njezino postupanje ne bi narušilo odnose u regiji, posebno sa Srbijom.

"Odluka bi sada bila preuranjena s obzirom na senzibilnost ovog trenutka, s obzirom na nekoordiniranost u odnosu prema zemljama u regiji kojih se to najviše tiče, prije svega Srbije i BiH, i preuranjena s obzirom da se vidi kakve sve posljedice to može imati ne samo u regiji, nego i šire", izjavio je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Aleksandar Vučić O ratnoj odšteti kasnije Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

Upitan koliko bi, po njegovu mišljenju, Hrvatska trebala pričekati s priznanjem Kosova, odgovorio je kako nije na njemu da ocjenjuje koliko to treba trajati, jer to, ističe, ovisi o tome "kako će se stvari razvijati i koliko ćemo dobro raditi".

"Treba, sasvim sigurno, pričekati do trenutka dok stvari ne budu dovoljno jasne da bilo koje postupanje od strane Hrvatske neće narušiti odnose s Beogradom, odnose u regiji i međuetničke odnose koji su mukotrpno izgrađeni nakon ratnih iskustava", rekao je Pupovac.

Na upit misli li da bi netko iz Beograda mogao izvršiti pritisak na SDSS da izađe iz Vlade kada Hrvatska prizna Kosovo, odgovorio je da njegova stranka, kada bi netko i pokušao tako nešto, to ne bi mogla prihvatiti.

"Mi imamo svoju pamet, svoju političku odgovornost i na osnovu toga smo i postigli ono što smo postigli. Da smo slušali bilo čije upute, sasvim sigurno, kada bi bile i dobronamjerne, ne bismo napravili ono što radimo", rekao je Pupovac.

Saborski novinari pitali su i premijera Ivu Sanadera misli li da bi odluka o hrvatskom priznanju Kosova mogla destabilizirati vladajuću koaliciju, član koje je i SDSS, na što je premijer odgovorio kako u to ne vjeruje.

"Ne vjerujem u to, budući da je koalicija čvrsta i pitanje Kosova neće je destabilizirati", rekao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene