Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed radnika Uljanika

Tisuće ljudi na pulskim ulicama: "Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb"

Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr)
Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnici Uljanika i danas na ulicama (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nastavlja se prosvjed radnika Uljanika kojima se u njihovoj borbi posljednjih dana priključivalo i sve više građana.

U iščekivanju svog zarađenog novca radnici Uljanika i u četvrtak su ponovno bili na ulicama izražavajući tako, uz povike i transparente, ogorčenje zbog neisplate plaća, neovisno o tome što je premijer Andrej Plenković sa jutrošnje sjednice Vlade poručio kako je pronađeno rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

 

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao "ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plaće".

"Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili", kazao je Šverko dok se Forumom zaorilo "USKOK, USKOK, USKOK", na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika.

On je radnicima istaknuo kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije prosvjeda, no da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela 'uljanikovaca' da akcije dalje preuzme Stožer za obranu Uljanika.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je u četvrtak radnicima kako se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, "Pula nije Split ili Zagreb".

"Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 milijuna kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati", pitao jeCvek.

Inače, do četvrtka u podne mali dioničari odnosno radnici trebali su poslati svoje kandidature i životopise ukoliko se žele uključiti i biti eventualno izabrani u rad budućeg Nadzornog odbora. Na kraju prosvjeda sindikati su pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata da dođe u Pulu gdje bi razgovarao s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika ali i s radnicima.

I današnjem prosvjedu 'uljanikovaca' priključili su se brojni građani pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri tisuće ljudi.

Bernardić: SDP predlaže osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u četvrtak da će SDP predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik, koje bi trebalo utvrditi kako je došlo do takvog stanja u pulskom brodogradilištu, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to.

"Situacija je mučna i teško je gledati ljude koji traže elementarno ljudsko dostojanstvo, odnosno da im se pošteno plati ono što su zaradili. To je apsolutni prioritet, plaća za 4500 radnika Istre i Kvarnera koji rade u našim škverovima", rekao je Bernardić novinarima.

Odlazak uprave nitko ne spori, samo će se postaviti pitanje mjesecima i godinama kako je do takvog stanja uopće moglo doći, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to, kazao je Bernardić dodavši kako je SDP-ov zadatak raditi pritisak na Vladu kako bi radnici dobili svoje plaće, jer se oni s pravom pitaju "di su pare".

Smatrajući kako najveći dio odgovornosti snosi sadašnja Vlada jer je, kako tvrdi, u zadnje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku, Bernardić je ustvrdio kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no problemi su ponovno počeli 2016. godine.

"Strateški interes Hrvatske je zadržati brodogradnju. Nije dobro u ovom slučaju da su Vlada i pulska vlast zadnjih godinu dana znali za probleme u Uljaniku, a ništa nisu poduzeli. Sada je za sastanke u Bruxellesu kasno, na to je trebalo misliti prije godinu dana", ocijenio je predsjednik SDP-a.

Pozvao je Vladu i pulsku Gradsku upravu, te ostale vlasnike da zajednički pronađu model za donošenje i provedbu plana za restrukturiranje jer bez toga neće biti moguće održati brodogradnju.

"Od Vlade očekujem istu razinu odgovornosti i angažiranosti koju je pokazala u slučaju Agrokor iz jednostavnog razloga što je država u Uljaniku vlasnik skoro 25 posto dionica, dok u Agrokoru nije bila niti jedne", poručio je Bernardić.

Uljaniku blokiran račun, pregovori o deblokadi u tijeku

Račun Uljanika d.d. u četvrtak popodne je odblokiran, a ne bude li drugih iznenađenja, plaće radnicima trebale bi biti isplaćene u petak, doznaje Hina od izvora bliskog Upravi te grupe.

Dok je blokada bila na snazi novinari su pitali ministra Marića hoće li to zakomplicirati cijeli proces. Ministar financija poručio je kako to "sigurno nije olakotna okolnost".

"Ne mogu komentirati detalje, vidio sam vijest, sigurno da to nije olakotna okolnost u ovoj situaciji. Molim, strpite se još malo, objavit ćemo sve detalje", rekao je Marić.

Istarski političari u Bruxellesu

Istarski političari otputovali su u Bruxelles.

Pulski gradonačelnik i istarski župan sastali su se s potpredsjednikom Europskog parlamenta te predsjednikom ALDE grupe. Sastanke nastavljaju i danas, a sindikati su oko uspjeha sastanaka skeptični.

"Mislim da je prava adresa Vlada i da je Vlada mogla odraditi dio i riješiti pitanje kredita, a Bruxelles to neće", rekao je u srijedu Boris Cerovac.

Petak je sve bliže, a za radnike ništa osim nastavka proizvodnje ne dolazi u obzir, pa tako ni masovna otpuštanja.

Štrajk se nastavlja do isplate dugoočekivane plaće za prošli mjesec.

Trećemajci gube strpljenje

Strpljenje gube trećemajci. Na sastancima se traže rješenja no ne dođe li plaća sutra, u ponedjeljak izlaze na ulice Rijeke.

Ljudima je , kažu, teško zadržati mirnoću. Neki razmišljaju o otkazima, a neki su otkaze već dali. Unatoč svemu, kažu da im je cilj ostati u Hrvatskoj, a ne odlaziti van iako se to nameće kao rješenje. (Hina/Ma.B./K.J.)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene