Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SOLIDARNOST I SIGURNOST

Pučka pravobraniteljica: ''Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju male Madine prilika je za jačanje vladavine prava''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju pogibije djevojčice Madine Hussiny prilikom za jačanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava u RH i postupanje prema iregularnim migrantima na granici.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter smatra da će biti važno pratiti provedbu presude koja, iako se odnosi na Hrvatsku, ima značaj i na druge članice Vijeća Europe, uključujući i članice EU-a, u pogledu pravnih standarda postavljenih u njoj.

Pučka pravobraniteljica ističe da presuda ESLJP-a potvrđuje različite probleme na koje brojni akteri, uključujući i Ured pučke pravobraniteljice, ukazuju već niz godina te o čemu izvještavaju Hrvatski sabor, nadležna tijela i javnost.

''To se, prije svega, odnosi na izostanak provođenja učinkovite istrage navoda o kršenjima ljudskih prava migranata, što je nužno kako bi nadležna tijela otklonila sumnju ili pak potvrdila navode'', priopćila je u petak pučka pravobraniteljica.

Šimonović Einwalter precizira da se u ovom slučaju to odnosilo i na rad policije, DORH-a i pravosuđa, pri čemu je ESLJP na drugačiji način cijenio učinkovitost istrage nego Ustavni sud, a na način ispitivanja učinkovitosti istrage ukazalo je u izdvojenom mišljenju troje sudaca.

''Za održavanje vladavine prava u kojoj nitko, a naročito policija, ne može biti iznad zakona, ključna je upravo učinkovita istraga, koja uzima u obzir informacije koje je o tragičnom događaju dala majka i one koje su dali policijski službenici, i koja obuhvaća sve dostupne informacije za utvrđivanje činjeničnog stanja (uključujući snimke termovizijskih kamera, podatke o kretanju i lokaciji policijskih službenika putem zapisa signala njihovih mobilnih uređaja, policijskog vozila putem GPS uređaja ili članova obitelji Hussiny putem njihovih mobilnih uređaja)'', smatra Šimović Einwalter.

ESLJP podcrtava važnost nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava

Prema presudi ESLJP-a, nadležna tijela to su propustila učiniti, na što je, kako tvrdi, upozoravao Ured pučke pravobraniteljice.

U dijelu vezanom uz ograničavanje slobode kretanja Madinine obitelji s osmero djece upozorili su da nije vidljivo koji su postupci korišteni tijekom individualne procjene o tome je li se drugim mjerama, koje su alternativa detenciji, mogla ostvariti ista svrha, što ponavlja i presuda ESLJP-a.

Pri tome, sam se postupak provodio na engleskom jeziku koji majka Madine Hussiny nije razumjela, dok obiteljskoj odvjetnici nije bio omogućen pristup članovima i članicama obitelji, o čemu su ukazivali Hrvatskom saboru, naglašava Ured.

''Uloga branitelja ljudskih prava ključna je za napredak demokratskih društava te je okruženje u kojem djeluju jedan od indikatora za procjenu vladavine prava u svakoj državi. Stoga pozdravljamo snažan stav ESLJP-a u kojem suci, uključujući i izdvojeno mišljenje sutkinje Ksenija Turković, podcrtavaju važnost nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava i njihovog rada te ukazuju na važnost suradnje nadležnih institucija s njima'', zaključuje Ured pučke pravobraniteljice koji će nastaviti pratiti ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽRTVE NEZAKONITOG PROTJERIVANJA Europski sud za ljudska prava: Hrvatska je grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji malene Madine - ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije''
Pročitajte i ovo Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić NAKON PRESUDE EUROPSKOG SUDA CMS: ''Od Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt male Madine - ravnatelja policije, načelnika za granicu, ministra Božinovića i državne tajnice''
Pročitajte i ovo Davor Božinović SMRT MALE MADINE Nakon pljuske s Europskog suda Božinović poručio: "Ne namjeravam podnijeti ostavku, još čitamo tekst presude"

Šestogodišnja afganistanska djevojčica Madina poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.

ESLJP je presudio u četvrtak da je RH povrijedila Madinino pravo na život, da je nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, da je cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im onemogućavala pristup odvjetnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene