S otvaranjem granica počeli su se puniti i kampovi, ali ni blizu kao prošle godine. Istražili smo kakva je situacija u Istri i tko su prvi gosti.

Galerija Turisti pristižu u turističke kampove - 5 Turisti pristižu u turističke kampove - 1 Turisti pristižu u turističke kampove - 2 +4 Turisti pristižu u turističke kampove - 6

Jedan po jedan, kao na kapaljku, u Hrvatsku su u kampove počeli stizati prvi gosti. Prvu kavu u svom kampu jedva su dočeli i paušalci iz Slovenije. Čim su se rampe na granici podignule, oni su krenuli.

Vezani članci Turizam: Ilustracija - 1 Hrvatski turizam čeka novi izazov: "Porast troškova ne prati porast prihoda koji smo ostvarili ove godine" Novalja Pali i neki rekordi! Objavljeno koliko je turista posjetilo Hrvatsku do kraja kolovoza

"Jedva sam dočekala, bila sam pomalo depresivna što nisam mogla doći ovamo na more, jedva sam čekala, i čim sam mogla, došla sam", rekla nam je Slovenka Vanda.

No njihovi prijatelji još uvijek nisu. Prošle je godine, napominju, sve to drugačije izgledalo, a dolazak uvelike ovisi o epidemiološkoj slici, što Hrvatskoj zasad ide u prilog. "Prije tjedan dana pročitao sam članak u novinama u kojem je pisalo da se Hrvatska polako otvara i da žele turiste u svojoj zemlji i nadaju se da će oni i doći", rekao je Jan iz Švicarske.

No turisti su stigli u malom broju pa im smeta prazan kamp. U Hrvatskoj je trenutačno otvoreno tek 29 kampova, od njih 815. Iako su gosti jedva dočekali otvaranje granica, velik broj ovakvih parcela uz more ostao je prazan. U kampovima je naime boravilo 97,5 posto manje gostiju nego u istom razdoblju prošle godine.

Unatoč padu gostiju, cijene ostaju iste

Tek njih petstotinjak odmaralo se u kampovima diljem Hrvatske, no ono što veseli posljednjih godina jest lagani porast domaćih kampista, koji su uz slovenske bili najbrojniji gosti proteklog vikenda.

No i broj od tek petsto gostiju u ovoj situaciji, veseli napominje Adrano Palman iz kamping udruženja. "Bit će to daleko od rezultata koji su lani ostvareni, ali isto tako već sad možemo biti sigurni da će biti daleko od prazne sezone. Porastao je optimizam u sektoru", dodao je.

Optimizam je porastao toliko da se ne razmišlja o rušenju cijena u sezoni. One će ostati kao i prije krize. U kampovima smatraju da će oni gosti koji budu htjeli doći biti spremni platiti za svoj boravak u Hrvatskoj. To su redom Nijemci, Slovenci, Nizozemci I Talijani.

Karta se, osim na njihov tradicionalni dolazak, stavlja i na činjenicu da su gosti u kampu na otvorenom i na relativno velikom prostoru.

"Dok se pandemija potpuno ne stavi pod kontrolu, moguće je da će na tržištu biti veća potražnja za onim vrstama turističkih proizvoda i smještajnih objekata u kojima je lakše održavati tzv. socijalnu distancu i u kojima se najlakše pridržavati propisanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite", priopćili su iz Ministarstva turizma.

Daleko od gužve, ali blizu mora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju