Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA MINISTARSTVA TURIZMA

Tjedan odmora vrijedan: Upola jeftinije do noćenja u hotelu, ulaznice za svjetski poznate nacionalne parkove ili ručka u restoranu

Tjedan odmora vrijedan - 2
Tjedan odmora vrijedan - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Tjedan odmora vrijedan - 2 Tjedan odmora vrijedan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tjedan odmora vrijedan - 3 Tjedan odmora vrijedan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tamara Čerenka Tamara Čerenka Foto: DNEVNIK.hr +0 Tjedan odmora vrijedan - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog koronavirusa otkazuju se neki avionski letovi prema Hrvatskoj. Usporen je i booking za uskrsne blagdane. Kako bi spasio predsezonu, ministar turizma okreće se domaćim gostima.

Ministar Gari Cappelli domaćim gostima nudi odmor u pola cijene. Iako je mjeru predstavio u petak na Kriznom stožeru, riječ je zapravo o akciji koja se u Hrvatskoj planira već godinu dana, pa će tako putovanje, ručak u restoranu ili pak noćenje u hotelu za domaće goste biti jeftinije 50% i to od 10. do 19. travnja.

Pročitajte i ovo Skijalište - 1 No sezona još neizvjesna Nakon dvije godine otvorena talijanska skijališta, Hrvati pohrlili: "Uz potvrdu i osobnu odgovornost skoro kao nekada" Slika nije dostupna Možemo li biti zadovoljni? Ministrica otkrila koliko je turista stiglo u Hrvatsku: Brojevima je zadovoljna, ali ipak ju nešto brine

Popusti će vrijediti za cijelu Hrvatsku. "Jedna soba je sada u predsezoni 550 kuna, a u toj akciji ćemo ju iznajmljivati za 275 kuna", kazala je Martina Brusić, vlasnica pansiona.

Deset proljetnih dana idealno je vrijeme za otkrivanje novih znamenitosti. Dubrovačke zidine u ponedjeljak će donijeti odluku hoće li sniziti cijenu ulaznice, koja je inače 200 kuna.

"Nisam bila, dosta su skupe, da sam u tom tjednu ovdje možda bih išla!", kaže Katja iz Splita. "Ako se može upola jeftinije vidjeti vlastitu zemlju, zašto ne!", kaže Marko iz Dubrovnika.

U nacionalnim parkovima Krka i Plitvička jezera ulaznice će biti upola jeftinije. S ulaznicama kupljenim putem interneta, u najstarijem nacionalnom parku u Hrvatskoj odrasli će uživati za 90 kuna, a djeca za 25 kuna. Tu su i popusti na hranu u određenim restoranima na Plitvicama. U slasnim delicijama po nižim cijenama uživat će se diljem zemlje. No, do destinacije treba i doći.

Croatia Airlines će zajedno sa svojom turističkom agencijom kreirati posebne pakete putovanja u Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar i Pulu. U cijenu će biti uključen avionski prijevoz te hotelski smještaj.

Povoljniji i pomorski prijevoz

"Putovala bih na otoke. Brač, Hvar, Vis...imamo najljepše otoke", kaže Tanja iz Zagreba.

"Našim putnicima ćemo omogućiti 50% jeftiniju kartu na svim našim relacijama", otkriva Tamara Černeka, direktorica turističke agencije.

Osim provoda i odmora, prilika je ovo i za popularizaciju domaćih destinacija.

"Naše ljude treba animirati da dođu, Krk je blizu, destinacija u koju se zaista brzo dođe i u predsezoni ima jako puno sadržaja, idealan je upravo za ovakve akcije", uvjerena je Nataša Jurina, direktorica TZG Krka. Građani ovakve akcije pozdravljaju.

"To je jako dobra prilika za one koji žele", smatra Anamarija iz Osijeka. "Ako sam slobodna, zašto ne? Na Jadran ne bi, više Zagreb", kaže Ena iz Osijeka.

Stranim turistima Hrvatska nije skupa, no Hrvatima je ona bez ovakvih ponuda često nedostižna.

Projekt pripreman godinu dana

No, još uvijek nije definirano tko će sve sudjelovati u ovoj akciji. Ministar turizma Gari Cappelli u petak je rekao da je već 100 partnera potvrdilo sudjelovanje, a više detalja trebali bismo doznati u utorak.

No, iako je akcija najavljena u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, ovaj projekt je nešto što se priprema z danjih godinu dana, i to ne samo za predsezonu već i za jesen.

Cilj je svakako motivirati domaće goste. U vrijeme kada se letovi otkazuju, grupni dolasci dobro će doći, a ova akcija i 1. svibnja bit će najveći test. Ako tada bude sve u redu, onda je Hrvatska mirna, ako ne, onda će Vlada morati imati neki plan jer je svaka peta kuna u Hrvatskoj zarađena od turizma.

Godinama slušamo stručnjake koji upozoravaju kako je oslanjanje gospodarstva na turizam iznimno opasno. Premijer se o ovoj temi danas nije želio očitovati, a sva je pitanja uputio na ministra turizma, za kojeg kaže da brine o svemu. No, ministar u subotu nije bio dostupan za izjave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene