Hrvatska je već dosegnula optimalan broj gostiju. Novi je izazov kako na jednakom broju zaraditi više, a to se može samo podizanjem kvalitete. Ministarstvo se zato pohvalilo sve većim brojem hotela, kampova i marina visoke kategorije.

Galerija Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 5 Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 2 Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 6 +2 Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 1

Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica u ovu godinu ušli smo s 26 novih hotela. Gosti takvih hotela najbolji su potrošači, a dobro znaju zašto biraju takav smještaj. Dubrovnik ima najviše hotela s pet zvjezdica, čak 15.

Vezani članci Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..." Gužve u Dubrovniku - 5 Kako do rješenja problema koji muči jednu od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija: Gužve u povijesnoj jezgri prate se i - aplikacijama

Gost jednog od tih hotela Aleksandar Remić tvrdi da mu je bitno da hotel ima bazen kad je hladno vrijeme jer se ne može kupati u moru, pa želi najbolju uslugu, komfor i luksuz.

Prošle godine dobili smo i više od tri tisuće novih kamp-mjesta. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji, a među njima i onaj koji je proglašen jednim od najboljih u Europi. Može primiti oko 8 tisuća gostiju. S tri zvjezdice digli su se na četiri, postigli su veću kvalitetu, što znači i veću cijenu usluge.

"To je nešto što mi pokušavamo usprkos našim brojkama, ulaganjem u kvalitetu na neki način opravdati i cijene koje postižemo", objašnjava Frane Skoblar iz kampa u Zatonu.

I u nautičkom turizmu rastu brojke. Otvorene su tri nove marine s ukupno 774 veza, od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete 5 sidara. Negdje luksuz, a negdje potpuni nered.

Marina Frapa u Dubrovniku, otvorena prošle godine, ne može se pohvaliti blistavim rezultatima, a kao što se vidi iz priloženog, mnogo toga još je u neredu i nije sve u potpunosti dovršeno. Vlasnik nije htio pred kamere, otvaranje je kasnilo, a gradska cesta još nije sanirana. Građani već dugo negoduju zbog izgleda marine i okoline.

"Otvoreno je, a nema nego tri-četiri barke. Ne sliči ni na što, baš je ruglo grada“, ljut je Dubrovčanin Mato Krile, a ni njegov sugrađanin Vlaho Pakušić nije zadovoljan. "Goli beton, ono što mi rečemo betonizacija. Vrlo primitivno i jeftino", zaključio je.

Sa što manje ovakvih prizora i što više ovakvih u 2020. godini bit će još važnije kvalitetom privući, ali i zadržati goste. I sve s mjerom, jer samo je održivi turizam uspješan turizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju