Hrvatska je već dosegnula optimalan broj gostiju. Novi je izazov kako na jednakom broju zaraditi više, a to se može samo podizanjem kvalitete. Ministarstvo se zato pohvalilo sve većim brojem hotela, kampova i marina visoke kategorije.

Galerija


Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica u ovu godinu ušli smo s 26 novih hotela. Gosti takvih hotela najbolji su potrošači, a dobro znaju zašto biraju takav smještaj. Dubrovnik ima najviše hotela s pet zvjezdica, čak 15.

Vezani članci Turisti u Splitu, ilustracija Hrvatska bi trebala biti među prvim zemljama koja će primiti turiste: "Ovo ljeto je ključno, jako bitno" Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe

Gost jednog od tih hotela Aleksandar Remić tvrdi da mu je bitno da hotel ima bazen kad je hladno vrijeme jer se ne može kupati u moru, pa želi najbolju uslugu, komfor i luksuz.

Prošle godine dobili smo i više od tri tisuće novih kamp-mjesta. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji, a među njima i onaj koji je proglašen jednim od najboljih u Europi. Može primiti oko 8 tisuća gostiju. S tri zvjezdice digli su se na četiri, postigli su veću kvalitetu, što znači i veću cijenu usluge.

"To je nešto što mi pokušavamo usprkos našim brojkama, ulaganjem u kvalitetu na neki način opravdati i cijene koje postižemo", objašnjava Frane Skoblar iz kampa u Zatonu.

I u nautičkom turizmu rastu brojke. Otvorene su tri nove marine s ukupno 774 veza, od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete 5 sidara. Negdje luksuz, a negdje potpuni nered.

Marina Frapa u Dubrovniku, otvorena prošle godine, ne može se pohvaliti blistavim rezultatima, a kao što se vidi iz priloženog, mnogo toga još je u neredu i nije sve u potpunosti dovršeno. Vlasnik nije htio pred kamere, otvaranje je kasnilo, a gradska cesta još nije sanirana. Građani već dugo negoduju zbog izgleda marine i okoline.

"Otvoreno je, a nema nego tri-četiri barke. Ne sliči ni na što, baš je ruglo grada“, ljut je Dubrovčanin Mato Krile, a ni njegov sugrađanin Vlaho Pakušić nije zadovoljan. "Goli beton, ono što mi rečemo betonizacija. Vrlo primitivno i jeftino", zaključio je.

Sa što manje ovakvih prizora i što više ovakvih u 2020. godini bit će još važnije kvalitetom privući, ali i zadržati goste. I sve s mjerom, jer samo je održivi turizam uspješan turizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr