Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitan sastanak s ministrom

Poduzetnici o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo: „Azijska tržišta otkazuju dobar dio grupa“

Sastanak
Sastanak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Sastanak Sastanak Foto: DNEVNIK.hr Predrag Tisma Predrag Tisma Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Vukadinović Galerija 1/4 >>
Poduzetnici su danas raspravljali o utjecaju koronavirusa na ekonomiju, a ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, održao je s njima i hitan sastanak oko najnovijih informacija vezanih uz virus.

O koronavirusu danas su raspravljali i podzetnici. Naime, ministar unutarnjih poslova u Hrvatskoj gospodarskoj komori održao je i hitan sastanak s poduzetnicima oko najnovijih informacija o koronavirusu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGK donosi Gospodarstvo budućnosti: Evo čemu se trebamo okrenuti kako bismo pokrenuli hrvatsku ekonomiju Slika nije dostupna Dodjela Zlatne kune najboljima Burilović: Unatoč svemu, biznis ne smije i neće stati

Poduzetnici iz raznih sektora svjedoče da njihove tvrtke već imaju problema i osjete posljedice koronavirusa na gospodarstvo, ali zasad u manjem opsegu.

"Naravno radi se o virusu koji ne poznaje granice, kao što danas malo što poznaje granice, uključujući gospodarstvo tako da moramo i surađivati s drugima, a i ovisimo o tome što se događa u nama bliskom susjedstvu", objašnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Poduzetnik Predrag Tisma upozorava na to da Hrvatska ima veliki udio u prihodu upravo od azijskih tržišta, istih onih koja su otkazala dobar dio grupa koje su trebale proći kroz Hrvatsku.

„Imamo samo jedan granični prijelaz gdje se to odvija, to je Bregana. Trenutno dakle prije sjednice skupštine je kolona sa slovenske strane bila gotovo do Krškog“, kazao je pak o bližim tržištima prijevoznik Darko Vukadinović.

Turisti nisu zabrinuti, kontinuirano stižu u Dubrovnik

Koronavirus turistima ipak nije bio toliko strašan da bi zbog toga propustili ljepotu Dubrovačkih zidina i starog grada. Naša sugovornica došla je iz Londona a tvrdi da nije ni najmanje zabrinuta. Kaže kako je novi virus kao i bilo koja druga bolest te kak samo treba paziti na higijenu.

„Mi smo više zabrinuti da ne zapnemo ovdje zbog reakcije u vašoj zemlji. Da ne bismo dobili neki žig u putovnicu pa da ne možemo natrag kući“, rekao nam je jedan turist iz SAD-a.

No, hotelijeri ipak bilježe otkazivanja. „Prije svega radi se o otkazima grupa s područja italije i nekih kongresa no s druge strane mogu sa zdovoljstvom reći što se tiče glavne turističke sezone otkazivanja nema“, smiren je Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge za turizam, dok ministar Gari Capelli kaže kako može biti pada prihoda od najviše pet posto i kako većih gubitaka neće biti.

Situacija nije dramatična, ljudi se vraćaju na posao

Unatoč prvim problemima, situacija, kažu iz komore, nije dramatična, ali najviše brinu poslovi s Italijom – najvećim trgovinskim partnerom.

„Naravno da postoji određena zabrinutost ali mi smo u kontaktu s našim tvrtkama. Zasada nekih većih problema nema, što bi rekao jedan vaš kolega. Nema kolone zbog korone“, šaljivo nam je rekao predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Ipak ima kolone, ali iz ne iz Italije nego iz Slovenije na Bregani. Prijevoznici se žale na rigorozne državne mjere na granicama. Ministar gospodarstva iz Brisela najavljuje kako ćemo neke stvari morati brže i malo drastičnije primjenjivati.

U minusu je danas bila i Zagrebačka burza, ali brokeri kažu da unatoč rasprodaji dionica nema panike. Iz Erikson Tesle javljaju da su se radnici nakon dva dana rada od kuće vratili u tvrtku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene