Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženi za izgrede, a nisu bili na utakmici

ZA PROVJERENO Prozvani pripadnici BBB-a prvi put javno progovorili o masovnoj histeriji kojoj su izloženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njihova su lica osvanula na društvenim mrežama i brojnim portalima. Rulja gladna osvete pozivala je na linč - jer zbog onih 8 baklji, ubačenih na teren u St Etienu, proglašeni su neprijateljima i izdajnicima domovine. A oni uopće nisu bili tamo.

Pripadnici Bed Blue Boysa, čija se imena povezuju s neredima u Francuskoj, ekskluzivno su progovorili za Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Provjereno: Bibliobus - 5 Na kotačima Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele

Prozvani su zbog bacanja baklji i pokušaja prekida utakmice Hrvatska - Češka, njihova imena i fotografije objavljeni su na društvenim mrežama i portalima, izloženi su osudama i pozivima na linč, a cijelo su vrijeme bili u Zagrebu.

Neki od prozvanih pripadnika Bad Blue Boysa prvi put javno govore o masovnoj histeriji kojoj su izloženi, ali i posljedicama koje zbog toga trpe, a najavljuju i podnošenje tužbi. Istražili smo komu uopće odgovara javno prozivanje osoba za izazivanje nereda, koja je uopće pozadina pokušaja sabotiranja nogometne reprezentacije? Što je pravi uzrok, a što posljedica?

'Osjećaš se neugodno, jer je zbog bezazlene situacije nastao kaos i panika', rekao je Antonio Ključarić.

'Na kraju te netko proziva i osuđuje za nešto što uopće nisi napravio, bio tamo, a kamoli nešto slično radio', kaže Goran Zuber.

Govore za Provjereno tako Antonio i Goran, Bad Blue Boysi iz Zagreba, koji su javno prozvani zbog bacanja baklji na utakmici Hrvatske i Češke.

Sve je, kažu, krenulo na Facebooku. Nekolicina navijača prijavila su se na lokaciji u Saint Etiennu, sa stutusom da su baklje spremne za prekid utakmice. Čak je i skiciran plan napada. No kada se to u stvarnosti i dogodilo, situacija je postala ozbiljna.

Imena 13-rice navijača uskoro su se počela dijeliti po društvenim mrežama i portalima. Komentari osuđujući, pozivalo se na uhićenja, ali i nasilje. Međutim, nitko od spomenutih u to vrijeme nije bio u Francuskoj, što je potvrdila i policija.

Goran je, kaže, za vrijeme utakmice bio na poslu, a jedan dio u kafiću u svom kvartu.

Ali na kraju je završio na policiji. 'Javio sam se sam,ali su oni došli do mene. Došlo je do zafrkancije. Netko je povezao nas na Facebooku sa sumnjivcima koji su bacali baklje i izazivali nerede. Međutim ljudi su nas povezali, počeli objavljivat naša imena na portalima, Facebook grupama i eto došli smo u neugodnu situaciju', kaže Goran.

'Neugodan je osjećaj, znaš da radiš, boriš se da opstaneš, a na kraju te netko osuđuje za stvari koje uopće nisi napravio, niti bio tamo, a kamoli slično radio', rekao je Goran.

Uslijedit će i pravna bitka. Najavljuju se tužbe za klevetu, a utvrdi li se da je bilo i opasnijih prijetnji, moglo bi reagirati državno odvjetništvo i policija.

Cijelu priču pogledajte u priloženoj reportaži Provjerenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene