Kontrola hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Kontrola hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Pojava salmonele u mesu na policama trgovina povukla je pitanje koliko se kontrolira hrana koju uvozimo.


Iz veterinarske inspekcije uvjeravaju kako se jednako nadzire uvezena i domaća hrana, a odgovorni su svi - od proizvođača do inspekcije.

Dragutin, koji se uzgojem peradi ovime bavi već 17 godina, uzgojio je više od deset milijuna pilića, a salmonele, kaže, nikada nije bilo.

"Kad bi bila salmonela, bi o tome bili obaviješteni od veterinarske inspekcije i objekat bi bio automatski pod strogim nadzorom, a do klanja nema šanse da dođe, a kamoli do trgovine", kaže proizvođač Dragutin Turk

Nad proizvođačima se naime provodi jaka kontrola. Dragutin sumnja da je ista takva i u zemljama Europske unije.

"Recimo neke države na pakiranju napišu da se treba obraditi termički na 60 stupnjeva i onda je to meso ispravno", kaže Turk.

No na području cijele Europske unije isti su standardi i propisi.

"Hrana cirkulira bez pregleda"

"Hrana cirkulira, znači stavlja se na tržište bez nekih posebnih pregleda kad ide iz jedne države članice u drugu državu članicu jer smo jedinstveno tržište s istim pravilima i istim nadzorima", kaže Tatjana Karačić iz Veterinarske inspekcije.

Iz veterinarske inspekcije poručuju kako jednako nadziru domaću i uvezenu hranu. A domaći proizvođači vide problem u tome što uvozimo previše, pa čak i ono što možemo sami proizvesti.

"Posebice kad je u pitanju meso peradi, gdje imamo tradiciju, imamo kapacitete, imamo sve resurse, a uvoze se neke kategorije u neprimjerenim količinama", kaže Branko Bobetić iz gospodarskog udruženja Croatiastočar

O pojavi salmonele raspravljalo se i na Markovu trgu. U Saboru je zbog toga zatražena stanka.

"Da se slučajno ovo dogodilo s mesom iz Hrvatske, naša domaća farma već bi bila zatovrena, a protiv vlasnika bi bila pokrenuta kaznena prijava", kazala je HSS-ovka Ana-Marija Petin.

Ministar: "Postrožit ćemo kontrole"

Ministar poljoprivede Tomislav Tolušić poručuje kako će se kontrola uvezenog mesa dodatno postrožiti.

"Već smo postrožili i već su inspekcije na terenu zadnja dva tjedna koliko sam ja tu, ali to će biti još strože i kvalitetnije i jače kontrole u budućnosti", kaže Tolušić i dodaje kako protiv uvoza nema ništa, ali ta hrana mora biti iste kvalitete kao domaća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr