Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gornja Maoča selo je u BIH, tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice. Poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije. Tu živi 20-ak obitelji koje su u potpunosti odsječene od ostatka svijeta.


Na samom ulazu u selo danonoćno se nalazi patrola koja legitimira stanovnike, a neobjašnjiv je detalj vezan uz mobitele - nakon što jednom uđete u ovo devastirano selo, signal sasvim nestaje.

U Gornju Maoču novinari rijetko ulaze, a pred kamerama Provjerenog vehabije su pristali razgovarati o svojoj zajednici, koja je najčešće opisana kao radikalna ekstremistička grupa spremna i na terorističke napade.

Među njima je i Fikret Zukić koji je prošlog tjedna uhićen u policijskoj akciji Damask. Njegovi sinovi trenutačno se nalaze u Siriji gdje se bore na strani ISIL-a.

Čuo vijest da mu je sin poginuo u samoubilačkom napadu pa priredio zabavu za cijelo selo

Vezani članci Štefica Malkoč i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Farsa koje se ne bi posramili ni pisci telenovela: Štefica Malkoč već 20 godina ne može u svoju kuću koju su susjedi preprodali - dvaput Slika nije dostupna Novinaru Provjerenog prišli i rekli: Jeste li došli širiti laži?

'Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grijehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet ući bez ikakvih pitanja. Znači ako bi mu se što dogodilo, bilo bi to u Alahovom prisustvu. Ako pogine, neću se žalostiti jer mi vjerujemo da je Alah njemu odredio gdje će on poginuti', rekao je Zukić reporteru Provjerenog Domagoju Mikiću.

Među vehabijama koji su pristali razgovarati je i Jasmin Mustajbašić, koji je uhićen nakon pucnjave na američku ambasadu pod optužbom da je suradnik Mevludina Jašarevića. Ovaj diplomirani kriminalist i pravnik prije 6 godina napustio je 'vanjski' svijet i doselio u Gornju Maoču.

'Ja sam zbog ovog što jesam ostavio sve i kuću i stan i karijeru - da bih bio musliman', rekao je novinaru Provjerenog, a odmah zatim i odgovorio na sljedeće pitanje - misli li da se to isplatilo.

'To se svakako isplati. Ovo što sam uradio je pun pogodak; sto posto, jer ja uspijem biti sretan. Želim da čitav svijet budu muslimani, da sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svijet bude islamski jer je to dobro za čitav svijet' rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook