Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima 4 žene i 17 djece

Čuo vijest da mu je sin poginuo u samoubilačkom napadu pa priredio zabavu za cijelo selo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica uhićenih u protuterorističkoj akciji Damask u BiH puštena su na slobodu, dok je 14 radikalnih islamista i dalje na ispitivanju.

Samo dan nakon ove velike operacije, nadležnoj agenciji za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala stigla je američka donacija u opremi vrijedna gotovo pola milijuna dolara. Najavljene su i nove akcije.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Dvojica od šesnaest radikalnih islamista koji su u srijedu uhićeni u Bosni i Hercegovini u četvrtak su pušteni na slobodu, a nad ostalima se i dalje provodi kaznena obrada, potvrdila je glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Kristina Jozić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako uhićeni sukladno zakonu mogu biti zadržani na ispitivanju do 72 sata, a nakon toga moraju biti predani nadležnom tužiteljstvu. U ovom je slučaju to je Tužiteljstvo BiH gdje je, prema pisanju sarajevskog "Oslobođenja", istraga povjerena tužitelju Dubravku Čampari.

U akciji pod kodnim nazivom "Damask" policija je u srijedu u jedanest gradova i sela diljem BiH privela šesnaest osoba koje se tereti za udruživanje u terorističku skupinu te za novačenje i organiziranje građana BiH za sudjelovanje u oružanim sukobima na strani radikalnih islamističkih skupina u Siriji i Iraku.

To se, prema informacijama iz SIPA-e, posebice odnosi na pridruživanje sada već zloglasnoj terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) te Fronti al-Nusra.

Kako se doznaje iz policije, vođa vehabija, Bilal Bosnić, ima četiri žene i 17 djece, a jedan od uhićenih, nakon što je čuo vijest da mu je sin poginuo u samoubilačkom napadu u Siriji, priredio je zabavu za cijelo selo.

VIDEO Policija u BiH uhitila vehabije zbog sumnje u terorizam!

Istaknuti vjerski službenici Islamske zajednice u BiH i profesori Fakulteta islamskih znanosti u Sarajevu (FIN) u četvrtak su oštro osudili postupke i ideologiju koju zagovara Islamska država.

Travnički muftija Ahmet Adilović kazao je za "Dnevni avaz" kako ono što radi IS nema nikakve veze s načelima islama niti šerijata. "Oni su najbliži otpadnicima od vjere", kazao je travnički muftija.
Mustafa Imamović, profesor Gazi Husrev-begove medrese Sarajevu i imam jedne sarajevske džamije Islamsku državu je opisao kao "neljudsku organizaciju i tvorevinu".

"Niti je ona država, niti je islamska. Ona je neljudska i to nema veze ni s islamom niti s muslimanima ili ljudskim pravima", kazao je Spahić.

Profesor na FIN-u Dževad Hodžić upozorio je kako se mora učiniti više kako bi se zaustavili odlasci mladih ljudi na sirijsko i iračko ratište.

Podsjetio je kako se Islamska zajednica u BiH do sada jasno očitovala o ovom problemu, a sada je i na državi da nešto poduzme.

"Država BiH i njene institucije moraju naći instrumente i mehanizme da ukažu na štetne posljedice odlazaka u avanture koje ničemu ne vode osim što su do sada odvele u smrt mnoge mlade ljude", kazao je Hodžić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene