Dirljiva priča o mladom tati koji se bori sa zloćudnom bolešću rijetko je koga ostavila ravnodušnim. Brojni su poznati pozivali građane da doniraju novac za liječenje u Turskoj, da pomognu spasiti jedan mladi život i da još jednom pokažu svoje veliko srce.

Galerija Izmislio leukemiju i skupio pola milijuna kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Izmislio leukemiju i skupio pola milijuna kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Mladi tata Robert Matalin doista je bolovao od karcinoma testisa. Ali kada se izliječio, valjda po uzoru na još jednog tatu koji je na račun bolesnog sina skupljao novac, tatu Slavena, smislio je srceparajuću priču. Nitko nije posumnjao da suze tate Roberta nisu iskrene pa nitko nije tražio dokaze - već su mu svi velikodušno uplaćivali donacije. Sveukupno gotovo pola milijuna kuna.

Vezani članci Provjereno: Lažni pogrebnik u Slavoniji - 1 Da, i to je moguće: Slavonijom operira lažni pogrebnik i nitko mu ništa ne može - "Odakle ti pravo da oblačiš, da diraš tijelo?" Pogrebnik bez dozvole Lažni pogrebnik operira Slavonijom: "Dvije godine gledamo kako uzima pokojnike i ne možemo ništa"

Nakon tate Slavena pojavio se i tata Robert. Još jedan kojem ništa nije sveto. Robert kaže kako boluje od akutne mijeloične leukemije. Prikuplja novac za operaciju koja se, kako kaže, ne može izvesti u Hrvatskoj, već u Turskoj. Njegovi apeli vrtjeli su se po portalima, radiopostajama, dijelili po društvenim mrežama. Međutim, nitko osim ekipe emisije Provjereno nije provjerio njegovu priču. U šest mjeseci uspio je skupiti više od 400 tisuća kuna, a nema niti jedan nalaz koji potvrđuje kako boluje od leukemije. Novac je skupljao kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku. Tvrdi kako mu brat nije podudaran pa se ne može transplantirati u Hrvatskoj. A kako ne može pronaći podudarnog donora, preostaje mu jedino haploidentična transplantacija – ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran. Također tvrdi kako se takva transplantacija izvodi u samo tri zemlje – Turskoj, Americi i Njemačkoj. Ona u Turskoj, kaže, jedna je od jeftinijih, a stoji 150 tisuća eura. Do sada je uspio prikupiti 476 tisuća kuna.

Robert kaže kako ne zna zašto HZZO ne pokriva takvu transplantaciju, s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, ne može napraviti u Hrvatskoj. No jednostavnim pretraživanjem interneta ekipa emisije Provjereno shvatila je kako Robertova priča ne drži vodu. Za početak, takva operacija izvodi se u Hrvatskoj i to je odmah izazvalo sumnje. Ipak, ekipa emisije Provjereno Roberta je pustila da ispriča svoju priču.

Liječnica kaže da nije njezin pacijent

Robert Matalin govori kako je 2013. godine dobio prvu dijagnozu kada mu je otkrivena kvrga na lijevom testisu. Kada je dobio drugi karcinom, nakon operacije je primao kemoterapije. Izliječio se od karcinoma, ali tvrdi kako je došlo do komplikacija. "Kako sam odlazio na te kontrole svaka tri mjeseca, po nalazima krvne slike pretpostavka je bila da se radi o leukemiji i onda se nakon biopsije utvrdilo da je u biti akutna leukemija, najvjerojatnije kao posljedica kemoterapije jer se taj oblik najčešće dobiva od kemoterapije", prepričava Robert. Kaže kako boluje od akutne mijeloične leukemije. Budući da ima medicinsku dokumentaciju o karcinomu, ekipa emisije Provjereno zamolila ga je da im pokaže i onu o leukemiji. No nalaze leukemije nije mogao pronaći, ali je ekipi emisije Provjereno rekao kako se liječi kod doktorice Bašić-Kinde, koja radi na odjelu hematologije u zagrebačkom KBC-u.

Ekipa emisije Provjereno otišla je na hematologiju pronaći liječnicu Bašić-Kinda. Od liječnice su saznali kako Robert Matalin nije njezin pacijent. A to nije jedino što je lagao – cijela njegova priča o leukemiji izgleda je laž. Tvrdi kako mu je brat htio dati koštanu srž, ali nije podudaran.

Ovo je već šesti mjesec kako ima navodnu dijagnozu, ali nije u bolnici. Prepričava kako se ne smije prehladiti, a svaki dan dobiva vitaminske injekcije, za koje je liječnika zamolio da ih dobiva kod kuće. Govori i kako mu je u nekoliko navrata curila krv iz nosa te da mu se malo guli koža. No ističe kako vjeruje u vitaminske injekcije i da mu one puno pomažu.

Izmislio leukemiju i skupio pola milijuna kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Izmislio leukemiju i skupio pola milijuna kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Liječenje leukemije vitaminskim injekcijama ekipi emisije Provjereno zvučalo je poprilično neuvjerljivo, pa su upitali vodeće hematologe je li moguće imati leukemiju i ne baš strašne simptome, kako tvrdi Robert. Hematolozi su istaknuli kako vitaminske injekcije neće spriječiti rast malignih stanica te da pacijenti koji boluju od leukemije, a ne liječe se, mogu u pravilu preživjeti tri do šest mjeseci. "Mi nemamo puno neliječenih bolesnika zato što kad dijagnosticiramo akutnu miljeoličnu leukemiju, takve pacijente hospitaliziramo i započinjemo liječenje", objasnila je hematologinja Nadira Duraković.

Liječenje se sastoji od agresivne kemoterapije i transplantacije. No ne i u Robertovu slučaju, on tvrdi drukčije. Tvrdi da kako je dobio leukemiju od kemoterapije za rak testisa, i to se zaista i može dobiti. Ali onda opet tvrdi kako ne može opet primiti kemoterapiju za leukemiju. "Ta vrsta leukemije dapače spada u visoko rizičnu leukemiju i takve pacijente sve prethodno uvodimo u remisiju s visokom dozom kemoterapije. Tako da to ne bi bilo istina", objasnila je dr. Nadira Duraković.

Kontaktirali s njim iz Zaklade Ana Rukavina

Robert govori kako je četiri mjeseca bio na listi Zaklade Ana Rukavina, koja, prema njegovim riječima, traži donore za transplantaciju. Da je Robert zaista bolestan, znao bi da Zaklada Ana Rukavina samo prikuplja uzorke krvi u registar, a da ne vodi liste za transplantaciju, to čini bolnica. Također, znao bi i da upis u registar nije isto što i kompatibilnost njegove i bratove koštane srži jer upravo je to donio kao dokaz - da su se on i brat upisali u registar dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Dok je skupljao 400 tisuća kuna, stalno je koristio ime Zaklade Ana Rukavina. Iz Zaklade su kontaktirali s njim i zamolili ga da više ne koristi ime Zaklade u javnosti. Posebno ih je uznemirilo to što Robert skuplja novac, a nema prijavljenu humanitarnu akciju. Naime, potrebno je dobiti rješenje nadležne državne uprave, otvoriti poseban žiro-račun i imati žig kako bi se znalo da je sve legalno. Dakle, nije prijavio humanitarnu akciju, a još je pri tome uspio dobiti i humanitarni donacijski broj telefona bez ijednog nalaza o svojoj navodnoj bolesti. A i to za što skuplja novac operacija je koju pokriva HZZO i radi se u Hrvatskoj. "Haploidentičnu transplataciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program. Program smo započeli još 2002. godine", istaknula je dr. Nadira Duraković, hematologinja.

Ekipa emisije Provjereno Robertu je to i rekla, na što govori kako će im dostaviti papire o svojoj bolesti. Papire, pogađate, nisu dobili jer ih nema, a ovo će baciti ljagu na buduće stvarne humanitarne akcije, stvarati sumnju kada netko zaista bude trebao pomoć. Bilo koja humanitarna akcija mora biti prijavljena, mora imati logo. To je možda najjednostavniji način za provjeru toga drži li priča vodu, a ako netko tvrdi da je bolestan, mora to i dokazati. Ekipa emisije Provjereno razotkrila je ovaj pokušaj oskvrnjivanja nečega što je nama kao narodu sveto. Nadamo se da je lekcija naučena i da više nikome neće pasti na pamet na ovakav način izrabljivati tuđu dobrotu.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju