Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAGRADA "SVJETIONIK"

I snovi koje se ne usudimo sanjati mogu postati stvarnost: Priča novinarke Provjerenog Maje Medaković o Nadi i Dragani mogla bi dobiti sretan kraj

Aktualno Galerija Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 1 Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 2 Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Dragana Boromisa Provjereno: Dragana Boromisa Foto: Provjereno +0 Provjereno: Nada Boromisa Galerija 1/4 >>
Ispričati tuđu sudbinu, pokazati život onakvim kakav jest – rijetko tko zna kao novinarka Provjerenog Maja Medaković. Ispričala nam je zimus priču o Dragani i Nadi te zbog nje po drugi put dobila nagradu "Svjetionik". Isti dan pošla je vidjeti kako su ove dvije žene i doznala da bi se njihova najveća želja – pravi krov nad glavom – mogla uskoro ostvariti.

Tijekom vrućih ljetnih dana Dragana je u 16h već u kući. Susjeda je dio puta preveze automobilom, a s glavne ceste do kuće ide pješice. Sretna je jer napokon ima posao, ali strahuje za majku Nadu koja, dok ona radi, kod kuće ostaje sama.

"Nema je tko ni pripaziti. Uvijek sam u strepnji. Kad je nazovem, a ona mi se ne javi, mislim da je pala", rekla je Dragana.

Jedna su drugoj sve. U selu bez susjeda, u kući bez kupaonice, u životu čiju težinu nemaju s kime podijeliti. Upoznali ste ih prije četiri mjeseca, kada je u novinarku Provjerenog Maju Medaković jedno pismo pristiglo u redakciju odvelo na put do Kosne, sela nedaleko od Dvora na Uni.

Pročitajte i ovo Provjereno: Prehrana Hrvata - 10 Kako se hrane Hrvati Kava, cigarete i pecivo za doručak! Hrvati su najdeblja europska nacija: "Većina pretilih ne jede pred drugima nego jede kriomice"

Pročitajte i ovo Provjereno: Anamaria Malger Petrić - 2 obije bravu i uđe opet Noćna mora svakog vlasnika stana! Policija intervenirala 10. put: "Ovo je baš igra živaca. Mi unutra, on vani. Mi vani, on unutra"

Nada je ekipu Provjerenog dočekala kako joj i ime kaže – s nadom u očima. Uz peć na toplom, u prostoriji koja je i kuhinja i dnevna i spavaća soba, za njih dvije jedini dom.

Živjele su od 1700 kuna Nadine obiteljske mirovine i to pod krovom koji se jedva drži i prošla je, inače blaga zima, bila već dovoljno hladna i valjalo se snaći. Zbog toga su rupe u zidovima krpale selotejpom. Snalaziti se i o svemu brinuti sama, Dragana je ionako navikla, ali joj usamljenost teško pada.

"Kao da živimo u nekoj prašumi ili divljini. Niti imaš s kim otići kod nekoga da popričaš. Uvijek si u jednom okruženju, a ništa se čovjek ne ostvaruje dalje", rekla je Dragana.

Uskoro bi trebale useliti u novi dom

O poslu je Dragana tada samo sanjala, baš kao i tome da će iduću zimu njih dvije dočekati negdje drugdje, u uvjetima dostojnima čovjeka. Ipak, i snovi koje se ne usudimo sanjati mogu postati stvarnost.

"Kako kažu: strpljen-spašen. Valjda će se sad, da Bog da, sve za mjesec dana riješiti", rekla je.

Naime, putem Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, država je za Draganu i Nadu ipak pronašla odgovarajući stan u Hrvatskoj Kostajnici i, kako kažu, trenutačno se rješavaju papiri. U svoj bi se stan trebale useliti za malo više od mjesec dana.

"Bit će nagli preokret iz toga svega u ovo sada nešto ljepše. Iz ovoga što se ostavlja, ovaj život što proživio, ovo što dolazi će sad možda biti nešto bolje", rekla je Dragana.

Pročitajte i ovo Ivor Kos - 1 hoda bos, zube pere u potoku "Priroda me smirila, u njoj se osjećam više kao čovjek": Nevjerojatna priča o mladiću koji je život u gradu zamijenio onim u šumi

Pročitajte i ovo Provjereno: Mentalno zdravlje - 1 MENTALNO ZDRAVLJE Dvije mlade žene ruše tabue: ''Baš se bojim. No, u ovome sam pronašla sebe i ne žalim uopće što sam izašla javno''

Nadi će, priznaje, biti teško napustiti Kosnu, ali mala je to žrtva za bolji i, prije svega, lakši život koji ih čeka. Brige su od teških sada postale slatke. Pod novim će se krovom naći dovoljno mjesta za sve. Ova je priča pokazatelj da, gdje su srca velika i otvorena, skromna i strpljiva – čuda se događaju.

Podsjetimo, Medaković je zbog priče o Dragani i Maji u utorak primila nagradu ''Svjetionik'', koju dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva.

"’Nisam mogla zamisliti ljepši kraj sezone od ovoga! Nagrada 'Svjetionik' za novinarske radove koji na dostojan način izvještavaju o siromaštvu za mene je veliko priznanje, ali i odgovornost da u pričama koje radim uvijek i bez obzira na sve na prvom mjestu imam sugovornike, njihovu dobrobit i dostojanstvo", rekla je Medaković na dodjeli.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene