Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Majka 9-godišnjeg dječaka koji se kobnog dana igrao s prijateljima na igralištu, a završio na tlu s ugrizima na bedru: "Dijete je bilo bijelo od šoka i straha"

Aktualno Galerija Pas - 3 Pas - 3 Foto: Provjereno Pas - 2 Pas - 2 Foto: Provjereno Pas - 1 Pas - 1 Foto: Provjereno +0 Helena Andračić Galerija 1/4 >>
Samo ove godine dogodilo se 147 napada pasa. U pravilu, nastrada sama žrtva, nastrada i pas, a vlasnik - on se nekako izvuče.

Ove se godine dogodilo čak 147 napada pasa, a nemar vlasnika sve je veći problem u Hrvatskoj. Premda kazne mogu biti rigorozne, najčešće su simbolične, novčane ili nerijetko nikakve. Pa isti taj vlasnik, u slučaju kada pas napadne pa mu ga oduzmu, za kratko vrijeme nabavi drugog i nastavi po starome. Jer je u našoj zemlji dovoljno, nakon što nabavite psa, samo ga čipirati i to je to.

Austrijanci vam pak nalože sljedeće: plaćanje dodatnog poreza, plaćanje dodatnog osiguranja, morate proći i obuku. Nedavno je ondje jedan par dobio doživotnu zabranu držanja životinja. Stoga se opravdano postavlja pitanje ne bi li neodgovornih vlasnika, a tako i napada bilo manje da i kod nas netko oštrije provodi makar ove zakone koje sad imamo? Priču donosi reporterka Provjerenog Jelena Rastočić.

"Dijete je bilo bijelo od šoka i straha i ja sam prvo išla gledati glavu, ruke, noge, udove, i vidim da mu je noga stradala", rekla je Helena Andračić, majka ugrizenog dječaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni hidrometeorološki zavod DHMZ objavio dugoročnu prognozu za zimu: Pogledajte što nas čeka

"Pas je vrlo rijetko, da bi rekli, kriv. Pas je ipak jedna stvar, netko tko je vlasništvo čovjeka i čovjek kao takav se brine o njemu i odgovoran je za ono što pas napravi", poručio je Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza.

Ukupno 147 puta od početka godine veterinarska inspekcija reagirala je zbog napada pasa na ljude, 1181 prekršajni nalog napisala je policija neodgovornim vlasnicima pasa. Dosuđene su i četiri uvjetne zatvorske kazne.

"Jako puno životinja koje ovdje završavaju imaju vlasnike koji ne bi smjeli nikad imati životinju", istaknula je Tatjana Zajec, voditeljica skloništa Dumovec.

Jedan 9-godišnji dječak igrao se kobnog dana s četvero braće i sestara i prijateljima na igralištu ispred zgrade. Iznenada je završio na tlu s progrizenim bedrom.

"Mlađa su djeca došla unezvijerena doma vičući da je Kristijana napao pas. I nisam ga stigla pitati ni kakav pas, ni ništa dok uopće ja dođem do daha da vidim što se konkretno dogodilo. I uglavnom, otišli smo odmah u Klaićevu Kristijan i ja, a suprug je zvao policiju", ispričala je Andračić.

Prvo suvislo pitanje koje je postavila sinu, kaže Helena, bilo je "jesi li ti nešto napravio psu?" No prema riječima dječaka, kao i druge djece koja su svjedočila događaju, on se vozio na romobilu kada se pas, težak gotovo kao i on, zaletio među djecu i ugrizao ga. Odrasle osobe, odnosno vlasnika psa nije bilo u blizini jer su životinju van izvela njegova maloljetna djeca.

"Kažu da su to djeca dobi kao i on, 9, 10, 11 godina otprilike. Pas nije imao povodca, nije imao brnjicu, a i da je imao, ne vjerujem da bi psa te veličine i konstitucije mogla ovladati djeca", izjavila je Andračić.

Tko je odgovoran u ovom slučaju - nema dvojbe.

"Uvijek, ali baš uvijek je odgovoran vlasnik", napomenula je Zajec.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Vlasnikom psa u Hrvatskoj može postati bilo tko, ako nije u pitanju bull terijer koji se trenutačno jedini smatra opasnom pasminom i za njega su propisana stroža pravila.

Kupite li ili udomite psa, morate ga u propisanom roku odvesti veterinaru, mikročipirati i upisati se kao vlasnik, odnosno posjednik. Morate ga adekvatno držati, hraniti, brinuti se o njemu, voditi ga na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se slobodno kreće i to je u pravilu to. 

"Za samog neiskusnog vlasnika i vlasnika koji prvi put nabavlja psa u načelu ne postoji obveza edukacije, prolaženja seminara", kazao je Mataković.

U Hrvatskoj nema pravila koja zabranjuje djeci šetanje psa. No ima pravila koja zabranjuju šetanje bez povodca na mjestima poput onog na kojem se napad dogodio. No ono što je Helenu najviše iznenadilo je to što od vlasnika pasa nisu dobili ni ispriku.

"Ja nisam za eutanaziju, da to odmah razjasnimo u startu, ja sam za preodgoj najprije vlasnika, a onda psa. Očito su psa udaljili iz te obitelji, međutim gospođa ima drugog psa, dakle opet smo na početku", rekla je Andračić.

Kada pas nekog ugrize i ako to bude prijavljeno policiji, vlasnik psa prema hrvatskim zakonima može odgovarati prekršajno ili kazneno. U prvom slučaju kazna je od 200 do 1000 eura.

U drugom zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Naša policija većinom to riješi prekršajnim nalogom. Čitajući brojne presude vidjeli smo da vlasnici u prosjeku prođu sa 130 eura kazne ako im je pas ugrizao i ozlijedio čovjeka, a 20 do 40 eura ako je usmrtio drugu životinju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Natalitet u padu Putin poslao zanimljivu poruku ruskim ženama: "Sjetimo se da su naše bake i prabake imale i sedmero i osmero djece"

U posljednje tri godine na kaznu zatvora osuđen je 21 vlasnik psa, ali uvjetno na kazne od 3 do 12 mjeseci zatvora.

Tek jedan je slučaj vlasnika koji je zaista morao u zatvor i to na 6 mjeseci. Riječ je o čovjeku, inače 19 puta osuđivanom, čiji je pas već napadao ljude i imao je nalog za eutanaziju, a on ga je opet pustio bez nadzora, što je završilo loše za četvero prolaznika. Dakle, tek nakon što je ponovio djelo sud je odlučio kazniti ga i to najnižom propisanom kaznom zatvora.

Psi koji u Zagrebu napadnu ljude, po nalogu veterinarske inspekcije dovode se u Dumovec.

"U tih prvih 10 dana se odlučuje što će se dogoditi i to odlučuje veterinarska inspekcija s vlasnikom psa, što će se dogoditi, hoće li taj pas biti eutanaziran ili će ići na školovanje. Što je u zadnje vrijeme najčešće, evo stvarno već dugo se nitko od tih vlasnika nije odlučio na eutanaziju", objasnila je Zajec.

Resocijalizaciju prolazi s vlasnikom, i ako uspješno položi test, vraća se tom vlasniku. Istom onom zbog čijeg je neodgovornog ponašanja prvi put i došlo do problema. To, kaže majka ugriženog dječaka, njoj nema nikakvog smisla. Čim im policija da zapisnik, podnijet će tužbu protiv vlasnika psa koji je ugrizao njezina sina.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

''U ovom prilogu potkrala nam se nenamjerna pogreška zbog čega se ispričavamo. Na to su nas upozorili iz kluba Bull terijer. Naveli smo da se bulterijer trenutačno jedini smatra opasnom pasminom što nije točno. Naime, ne postoji opasna pasmina, a pojam opasan pas kao jedinka bilo koje pasmine, definiran je Pravilnikom o opasnim psima, te kao pas pasmine terijara tipa bull koji ne potječe iz uzgoja iz članka 8.stavka 1. spomenutog Pravilnika. Također, bullterijer iz kontroliranog uzgoja se ne može definirati kao opasan pas'', poručuju iz Provjerenog.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene